KOAH da psikolojik dayanıklılığın yaşam kalitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 516970
  2. Yazar: BELGKIN CHOUSEINOGLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, KOAH, Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Kalitesi, Anxiety, COPD, Depression, Resilience, Quality of Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada KOAH tanısı konmuş hastalarda sosyo-demografik özelliklerin, depresyon-anksiyete ve psikolojik dayanıklılığın yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma Mayıs 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında KOÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran ve Göğüs Hastalıları servisinde yatan KOAH tanısı almış, toplam 127 hasta ile yürütüldü. Katılımcılar Sosyo-demografik bilgi formu, Yaşam kalitesi SF-36 (Short/Kısa Form-36) formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD) ve Connor-Davıdson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği verilerek değerlendirildi. Çalışmamızda KOAH hastalarında SF-36 genel sağlık anketi ile ölçülen yaşam kalitesinde, fiziksel rol komponentinin, önemli derecede etkilendiği görüldü. Hastalık ağırlaştıkça hastaların fiziksel ve sosyal fonksiyon komponentlerinin daha da bozulduğu saptandı. Uygulanan ölçeklerden alınan puanlara bakıldığında, HAD-D alt ölçek puan ortalamasının 10.13±3.91 (0-20), HAD-A alt ölçek puan ortalamasının 8.37±3.07 (0-18) olduğu, Psikolojik Dayanıklılık ölçeğinin ortalama puanı ise 82.91±12.63 (46-109) olarak bulundu. Çalışmamızda KOAH hastalarında anksiyete ve depresyon yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken, psikolojik dayanıklılık ise olumlu yönde etkilediği saptandı. Hastaların solunum problemlerine ek olarak psikiyatrik sorunlarının tedavi edilmesi hem iyileşmenin hızlandırılmasında hem de tedaviye uyumun sağlanmasında oldukça katkı sağlayacaktır. KOAH hastalarının tedavi ve bakımında; hastaların fiziksel durumu yanında anksiyete ve depresyon durumunun da rutin olarak değerlendirilmesi, anksiyete ve depresyon yönünden risk taşıyan bireylerin erken dönemde belirlenmesi, profesyonel yardım almasının sağlanması, psikolojik dayanıklılığı arttırmaya yönelik psikoterapilerin KOAH tedavisine eklenmesi, sağlık çalışanlarının ruhsal sorunlara duyarlı olmalarının sağlanması önemsenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effect of socio-demographic characteristics, depression-anxiety and resilience on quality of life patients with COPD. The study was conducted with 127 patients who were admitted to KOU Hospital Chest Disease Polyclinic and were diagnosed with COPD at Chest Disease Service between May 2017 and December 2017. Participants were assessed by using socio-demographic information form, quality of life SF-36 form, Hospital Anxiety Depression Scale (HAD) and Connor–Davidson Resilience Scale(CD). In the study, physical role component in quality of life COPD patients that measured by SF-36 general health questionnaire, significantly affected. As the conditions worsens, the components of physical and social functioning of patients deteriorate further. In the study patients with COPD, the mean ± SD (Range) HAD-D;10:13 ± 3.91 (0-20) , HAD-A; 8.37 ± 3.07 (0-18) , CD; 82.91 ± 12.63 (46-109) score was found. Anxiety and depression in COPD patients affects the quality of life negatively, while psicological well being is positively affected. Treatment of psychiatric problems as well as respiratory problems will accelerate healing and ensure compliance with treatment. In the treatment and care of patients with COPD, routine evaluation of anxiety and depression status in addition to patient's physical condition, the early identification of individuals at risk for anxiety and depression, the provision of professional help, the addition of psychotherapies for increasing psychological endurance in COPD treatment, must be respected.