Spiritüel iyilik ölçeği'nin Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of spirituality index of well-being
- Tez No: 517009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜMRÜT AKGÜN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenilirlik, Ölçek, Spiritualite, Yaşlılık, Validity, Reliability, Index, Spirituality, Elderliness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma Spiritüel İyilik Ölçeği'ni (Spirituality Index of Well-Being) Türkçeye uyarlayarak geçerlilik ve güvenilirliğinin belirlenmesi amacıyla metadolojik araştırma türüne uygun olarak yapılmıştır. Bu çalışma, Kars İl Merkezinde bulunan 4 Aile Sağlığı Merkezlerine (Yenişehir ASM, Ortakapı ASM, Başbakanlık Toki ASM, Yusufpaşa ASM) Mayıs 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında başvuran ve araştırmaya dahil olma kriterlerini taşıyan 107 yaşlı birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ölçeği geliştiren yazardan, etik kurul, kurum ve bireylerden yazılı olarak izin alınmıştır. Veri toplama aracı olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Spiritüel İyilik Ölçeği”ve“Geriatrik Depresyon Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin dil geçerliliği için uzman görüşlerine başvurulmuş, yapı geçerliliği için faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizine göre ölçeğin iki faktörlü bir yapı gösterdiği ve faktör değerlerinin uygun aralıkta olduğu, doğrulayıcı faktör analizine göre ise ölçeğin iki faktörlü yapısının geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu bulunmuştur. Cronbach α güvenilirlik katsayısının 0.858 olduğu ve madde toplam puan korelasyon katsayısının 0.44'un üzerinde bir değer aldığı bulunmuştur. Spiritüel İyilik Ölçeği'nin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Türk toplumunda, yaşlı bireylerde spiritüel iyiliği ölçmek amacıyla klinik uygulamalarda ve araştırmalarda ölçeğin kullanılmasının uygun olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conducted with the purpose of determining the validity and reliability of Spirituality Index of Well-Being by adapting it to Turkish in accordance with the methodological research type. This study was carried out on 107 elderly who applied to 4 family health centers located in the center of Kars province between May 2017-January 2018 and possess the features of the research criteria. A written permission was taken from the writer who developed the index, ethical committee, institution, and individuals. For data collection tools as“Introductory Information Form”,“Spirituality Index of Well-Being”and“Geriatric Depression Scale”were used. For the language validity of the index, expert opinions were taken, and a factor analysis was performed for construct validity. According to explanatory factor analysis, it was found out that the index demonstrates a two-factor construct and factor values are in an appropriate range, and according to confirmatory factor analysis it was determined that the two-factor construct of the index is valid and the fit values are appropriate. It was found out that the Cronbach alpha coefficient is 0.858 and total item score correlation coefficient takes a value above 0.44. It was determined that Spirituality Index of Well-Being is a valid and reliable assessment instrument for the Turkish society. As a result, it was found that it is appropriate to use the scale in clinical practices and researches in order to measure spiritual well-being of elderly individuals in the Turkish society