Ailevi akdeniz ateşi tanılı hastalarda idrarda HSP70 protein düzeyi ve idrar HSP70/kreatinin oranının değerlendirilmesi
Evaluation of urine HSP70 level and urine HSP70/creatinine ratio in patients with the diagnosis of familial mediterranean fever
- Tez No: 517063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE USLU GÖKCEOĞLU, YRD. DOÇ. DR. NERMİN DİNDAR BADEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, ısı şok proteini, kolşisin, HSP70, Familial mediterraneanfever, heat shock protein, colchicine, HSP70
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA); otozomal resesif geçişli, otoinflamatuvar bir hastalıktır. Isı şok proteinlerinden (HSP) olan HSP70 proteini ise hücresel immun yanıt, renal iskemi, böbrek yetmezliği ve renal enfeksiyonlarla en ilişkili olarak düzeyi artan bir grup proteindir. Çalışmamızda; AAA hastalarında idrarda HSP70 protein düzeyinin ve idrarda HSP70/kreatinin oranının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çocuk Nefroloji polikliniğinde AAA tanısı ile takipli 55 hasta ve 46 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. İdrar örneği alınarak idrarda HSP70 ve idrar kreatinin değerleri çalışıldı. İdrarda HSP70/kreatinin oranı hesaplandı. Hasta ve kontrol grubunun demografik bilgileri ve laboratuvar sonuçları dosyadan edinildi. Bulgular: Hasta grubunun 27'si erkek (%49.1) ve ortalama yaşları 12.18±4.06 yıldı. Kontrol grubunun ise 22'si erkek (%47.8), ortalama yaşları 11.96±4.11 yıldı. Hasta grubunun AAA tanısı ile izlem süreleri ortalama 5.91±4.01 yıldı. En sık gözlenen mutasyon M694V olarak saptandı (31 hasta, %56). Hasta grubunun idrar HSP70 değerleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptandı (sırasıyla 44.98±37.62 pg/ml ve 56.33±27.67 pg/ml, p 0.05). Hasta grubunda kız ve erkek çocukların idrar HSP70 değerleri arasında fark saptanmadı (p>0.05). Son bir yılda AAA atağı geçirenlerle hiç atak geçirmeyen hastaların idrar HSP70 değerleri arasında fark saptanmadı (p>0.05). Son bir yılda AAA atağı geçiren hastaların idrar HSP70/kreatinin oranları son bir yılda hiç atak geçirmeyenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla114.77±90.79 pg/mg ve 54.07±51.27 pg/mg, p=0.014). Hasta grubundaki çocukların yaşları ve hastalık süreleri ile idrar HSP70 değerleri arasında ve idrar HSP70/kreatinin oranı arasında bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuç: AAA hastalarında idrar HSP 70 düzeyi sağlıklı kontrollere göre daha düşük ve idrar HSP70/kreatinin düzeyleri sağlıklı kontrollere göre benzerdir. Hastalık süresi idrar HSP70 ve idrar HSP70/kreatinin oranı arasında ilişki saptanmadı. Bu sonuçlar ışığında tüm hastalar kolşisin tedavisi almakta olduğu için; kullanılan kolşisin tedavisi idrar HSP70 düzeyini etkileyerek renal koruyucu etki gösteriyor olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive autoinflammatory disorder. Heat shock protein 70 (HSP70) is one of HSP family and is mostly associated with in cellular immune response, renal ischemia, renal failure and renal infection. Our study aimed to evaluate the urine HSP70 level and urine HSP70/creatinine ratio in patients with FMF. Materials and Methods: This study included 55 patients with the diagnosis of FMF in a Pediatric Nephrology outpatient clinic and 46 healthy controls. Urine samples were taken to determine urine HSP70 and creatinine levels. The urine HSP70/creatinine ratio was calculated. The demographic data and laboratory results of the patient and control groups were obtained from their files. Findings: There were 27 (49.1%) male in the patient group and the mean age of the patient group was 12.18±4.06 years. There were 22 (47.8%) male in the control group and the mean age of the control group was 11.96±4.11 years. The mean follow-up time of the patient group was 5.91±4.01 years. M694V was the most common mutation type (31 patients, %56). The urine HSP70 level was significantly lower in the patient group than the control group (respectively, 44.98±37.62 pg/ml and 56.33±27.67 pg/ml, p0.05). In the patient group, the urine HSP70 level did not differ between boys and girls (p>0.05). The urine HSP70 level did not differ between those with an episode of FMF in the last year and those without an episode of FMF in the last year(p>0.05). The urine HSP70/creatinine ratio was significantly higher in those with an episode of FMF in the last year compared to those without an episode of FMF in the last year (respectively, 114.77±90.79 pg/mg and 54.07±51.27 pg/mg, p=0.014). In the patient group, the age and disease duration were not associated with the urine HSP70 level and urine HSP70/creatinine ratio (p>0.05). Conclusion: While the urine HSP70 level was significantly lower in the patient group compared to the control group, the urine HSP70/creatinine ratio was similar in both groups. The disease duration was not associated with the urine HSP70 level and urine HSP70/creatinine ratio. In the light of these results, we think that colchicine therapy has a renal protective effect by affecting the urine HSP70 level because all patients received colchicine.