Geri Dön

Mobil haberleşme güvenliğinin steganografi ile arttırılması

Increasing security of mobile communication with steganography

  1. Tez No: 517064
  2. Yazar: CELALETTİN MİSMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HACIBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 64

Özet

Bilginin gizliliği ve güvenliği insanlık tarihi boyunca temel bir ihtiyaç olmuştur. İnsanlar bu ihtiyacı karşılamak için kendi bedenlerini, dillerini, yazılarını ve buna benzer araçları kullanmışlardır. Günümüzde, steganografi bilginin gizlenme yöntemlerini araştıran bir bilim ve sanat olarak kabul edilmektedir. Temel olarak steganografi örtü nesnesi ve gizli bilgi olmak üzere iki elemandan oluşur. İnsanlar geçmişte bedenlerini, şiirlerini, günlüklerini ve dövmeleri örtü nesnesi amacıyla kullanmışlardır. Günümüzde steganografi teknolojideki gelişmeler sayesinde, yöntemlerini ve çalışma alanlarını genişletmiştir. Bilgisayar biliminde steganografi örtü nesnesi tipine göre yazı, ses, video, resim olmak üzere dört yöntemle sınıflandırılmıştır. Her yöntemin gizli bilgiyi saklama konusunda kendine has, farklı metotları bulunmaktadır. Dijital steganografi yöntemlerinde en popüler ve en çok tercih edilen yöntem en önemsiz bit kodlamasıdır. En önemsiz bit örtü verisinin baytlarının belirli sayıdaki bitlerinin gizli bilginin ikilik gösterimdeki değerleri ile değiştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu tez çalışmamızda kullanıcının herhangi bir dijital resim içerisine anlık gizli bilgi saklamasına olanak sağlayan bir android mobil uygulama sunmaktayız. Resim kullanıcı galerisinden eklenebilir ya da anlık olarak çekilen fotoğraf kullanılabilir. Gizli bilginin resim içerisine saklanmasında resim steganografi yöntemlerinden en önemsiz bit kodlama kullanılır. Bunun yanında, gizli bilgi kodlama aşamasından önce AES şifreleme algoritması ve alıcının kullanıcı adı kullanılarak oluşturulmuş SHA-256 özet değeri anahtarı ile şifrelenir. Kullanıcı oluşturulmuş sonuç resmini alıcı ile sağladığımız Openfire sunucusu üzerinden veya diğer iletişim uygulamaları ile paylaşır. Paylaşılan resim iletilen kişi tarafından uygulaya giriş yapılarak çözümlenir ve gizli bilgiye ulaşılır. Sonuç olarak yalnızca istenilen kişinin görebileceği gizli bilgi iletimi sağlanmış olur.

Özet (Çeviri)

Hiding and securing information is a basic demand throughout humanity. People have used their own bodies, languages, writings, etc. to provide information security needs. At the present time, steganography is acknowledged by science and art that researches hiding information methods. Steganography consists of two elements basically that cover and secret information. In the past, people used their bodies, poems, diaries, tattoos for cover. Today, thanks to the developments of technology, steganography has widened its methods and study areas. There are four steganography methods which are text, image, audio and video based on the cover in computer science. All types of steganography methods have distinctive different ways to hide information. Least Significant Bit (LSB) method is the most used and popular method in digital steganography. The LSB is a way that we overwrite the LSB of each byte of the cover (image, video, audio) with binary representation of secret information. In our project, we are developing an android mobile application that allows user to hide a secret information inside any image. The image can be captured instantly or selected from user gallery. We are using LSB image steganography method in order to hide secret information in image. Beside this, we encrypt the secret information with AES encryption algorithm using secret key generated with SHA-256 checksum value of the receiver's username before inserting it in image. The user can share the result image over our Openfire server or other communication applications. The result image is decrypted and the secret message reached by the received user that is logged in the application. At the end, the transmission of the secret information is provided with just desired person.

Benzer Tezler

  1. Secure and coordinated beamforming in 5G and beyond systems using deep neural networks

    5G ve ötesi sistemlerde derin sinir ağları kullanarak güvenli ve koordineli hüzmeleme

    UTKU ÖZMAT

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Uygulamaları Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF YAZICI

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH DEMİRKOL

  2. Mobil cihazlarda güvenli haberleşme hakkında şifreleme algoritmalarının kıyaslanması

    Comparison of encryption algorithms about secure communication in mobile devices

    SERCAN BEDİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolYozgat Bozok Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ORHAN ER

  3. Mobil aygıtlar için tek kullanımlık şifre üretilmesi ve güvenliğinin sınanması

    Producing one time password for mobil devices and testing its security

    MEHMET ŞAHİN AÇIKKAPI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolFırat Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET BEDRİ ÖZER

  4. Dokunma dinamiği ile mobil kullanıcılar için kimlik doğrulama

    Mobile user authentication using touch dynamics

    RIDVAN ÖZGÜVENİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Uygulamaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHAMMED OĞUZHAN KÜLEKCİ

  5. Secure message authentication protocol for CAN (controller area network)

    CAN (controller area network) için güvenli haberleşme protokolü

    SARP MERTOL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Kriptografi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ DOĞANAKSOY

    DOÇ. DR. FATİH SULAK