Alaşım nanokubbelerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Fabrication and characterization of alloy nanodomes
  1. Tez No: 517098
  2. Yazar: GAMZE YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: YZRS, Alaşımlar, Bimetalik, Nanokubbeler, Elektrokimyasal Kaplama, SERS, Alloys, Bimetallic, Nanodomes, Electrochemical Coating
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yüzeyde zenginleştirilmiş Raman saçılması (YZRS), biyolojik ve biyolojik olmayan moleküllerin ve yapıların karakterizasyonu için ortaya çıkan analitik bir tekniktir. Ayarlanabilen plazmonik nanoyapıların üretilmesi, elektromanyetik zenginleştirmenin YZRS zenginleştirme mekanizmasına önemli katkıları nedeniyle yeni YZRS substratlarının tasarımı için odak noktasıdır. Bu tezde, metal türleri ve metal derişimleri değiştirilerek ayarlanabilir plazmonik özelliklere sahip Au-Ag, Au-Cu ve Ag-Cu alaşım nanokubbelerin hazırlanması için yeni bir yaklaşım gösterildi. İlk olarak, polidimetiksiloksan (PDMS) yüzeyinde bir kalıp elde etmek için, iletim derleme yöntemi ile bir cam lam üzerine düzenli bir şekilde lateks partikülleri (1600 nm) biriktirildi. Daha sonra PDMS yüzeyinde nanoçukurcuklar elde etmek için lateks ince film üzerine PDMS döküldü. PDMS üzerinde elde edilen nanoçukurcuklar alaşım nanokubbelerin hazırlanması için kalıp olarak kullanıldı. Farklı metaller ve metal derişimlere sahip alaşım nanokubbeleri, ilgilenilen metallerin elektrokimyasal olarak birlikte çöktürülmesi ile nanoçukurcuklar doldurularak elde edildi. Hazırlanan tüm alaşımlarının yapısal özellikleri, taramalı elektron mikroskopu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskopu (AFM) kullanılarak karakterize edildi. YZRS hazırlanan alaşımların optiksel karakterizasyonunda kullanıldı. Elde edilen sonuçlar, alaşımların YZRS performansları, alaşımdaki hem metalin türüne hem de metal derişimine bağlı olduğunu gösterdi
Özet (Çeviri)
Surface-enhanced Raman scattering (SERS) is an emerging analytical technique for characterization of biological and non-biological molecules and structures. Fabrication of tunable plasmonic nanostructures is the focal point for the design of novel SERS substrates due to their major contribution of electromagnetic enhancement to the SERS enhancement mechanism. In this thesis, a novel approach for the fabrication of Au-Ag, Au-Cu, and Ag-Cu alloy nanodomes having tunable plasmonic properties by changing of metal types and metal concentrations is demonstrated. First, convective-assembly method is used for deposition of the latex particles (1600 nm) on a glass slide uniformly to obtain template for the polydimethylsiloxane (PDMS) surface. After, PDMS is poured on the latex thin film to obtain nanovoids on the PDMS surface. The obtained nanovoids on PDMS are used as template for the fabrication of alloy nanodomes. The nanovoids are filled with the electrochemical co-deposition of two metals of interest to obtain alloy nanodomes having different metals and metals concentrations. The structural properties of all fabricated alloys are characterized using scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM). SERS is used for the optical characterization of the fabricated alloy nanodomes. The abtained results demonstrate that, SERS performance of the alloy nanodomes is dependent both metal types and metals concentrations in the alloys.