Siber uzayda uluslararası ilişkilerin değişen parametreleri
The changing parameters of international relations in cyberspace
  1. Tez No: 517266
  2. Yazar: SEVDA KORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Uzay, Uluslararası İlişkiler, Teori, Cyberspace, International Relations, Theory
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Uluslararası ilişkiler teorisi; egemenlik, devlet aktörü, devlet ilişkileri ve diğer unsurları içerdiği için siber uzay meseleleri de Uluslararası İlişkiler meselesi olarak kabul edilmektedir. Siber alan, uluslararası ilişkilerdeki birçok kavramı“siber alanın sınırları içerisinde sınırsız bırakmaktadır”. Uluslararası ilişkilerin önemli unsurları olan 'savaş', 'güç', 'güvenlik', 'aktör' ve 'egemenlik' gibi konularda siber önemli dönüşümler yaratmıştır. Bu doğrultuda literatüre 'siber savaş', 'siber güvenlik', 'siber güç' gibi yeni kavramlar eklenmiştir. Bu kavramlar geleneksel kinetik savaşla ilişkili olanlardan farklı olarak yeni süreçler, aktörler ve birimler gerektirmiştir. Dolayısıyla aktörler arasında gücün dağılımı çelişkilere ve belirsizliklere sebebiyet vermiştir. Uluslararası İlişkiler teorisinin bu kilit kavramların geleneksel kullanımları üzerinde meydana gelen dönüşümleri nasıl açıkladığı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the theory of international relations includes sovereignty, state actors, state associations, and other elements, cyber space affairs are also regarded as a matter of International Relations. The cyber space leaves many concepts in international relations“unlimited within the boundaries of the cyber field”. Cyber has created important transformations in matters such as 'war', 'power', 'security', 'actor' and 'sovereignty' which are important elements of international relations. In this direction new concepts such as 'cyber war', 'cyber security', 'cyber force' have been added to the literature. These concepts require new processes, actors and units, unlike those associated with traditional kinetic warfare. Thus, the distribution of power among actors has caused contradictions and uncertainties. It is the work of this work that explains how the International Relations theory explains the transformations that have taken place on the traditional uses of these key concepts.