Lojistik depo sektöründe reba, rula ve NIOSH yöntemleri ile ergonomi alanında bir irdeleme
An interpretation in ergonomics by reba, rule and NIOSH methods in the logistics storage sector
  1. Tez No: 517348
  2. Yazar: BESİM KAAN KIRCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Analizi, REBA, RULA, NIOS, Ergonomics, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, REBA, RULA, NIOSH
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnsanlar hayatı boyunca çalışma alanlarında konfor düzeyinde çalışmak ister. Yoğun çalışma şartlarıyla birlikte, iş stresini ortadan kaldırarak rahat çalışma ortamlarını bulmaya çalışırlar. İnsanın ömür sürecinde en önemli alanı kaplayan çalışma hayatı boyunca, işyerlerinde sağlıklı ve getirisi olan konforlu yaşam talebi“insanlık hakkı”dır. İnsanlar yapmış olduğu işlerin doğası gereği itme, çekme, kaldırma vb. gibi işlemleri sürekli tekrarlarlar. Bu çalışmaların insan anatomisine uygun ve sağlıklı bir şekilde yapılması, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde bilimsel yaklaşımlarla denetlenebilmesi için ergonomi bilimi devreye girer. Bu çalışma kapsamında, Kocaeli'nde bulunan bir lojistik deposunda çalışanların yapmış olduğu işlerdeki çalışma pozisyonlarının fotoğrafları çekilerek analizler için gerekli ölçümler alınmıştır. İşlerin gözlemlenmesi çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilmiş olup, ergonomik risk değerlendirmesi yöntemlerinden REBA, RULA ve NİOSH yöntemleri ile analiz edilerek risk değerlendirmesi yapılmıştır. Ergonomik risk değerlendirme yöntemleriyle birlikte, ergonomi kapsamına giren çalışma ortamındaki koşulların değerlendirmesi için ortam ölçümleri de kullanılmıştır. Akredite bir laboratuvar tarafından kalibrasyonlu cihazlar ile yapılmış ortam ölçümlerinde; ortam gürültü ölçümü, kişisel gürültü ölçümleri, ortam toz ölçümleri, solunabilir toz ölçümleri, titreşim ölçümleri, kimyasal madde ölçümleri, aydınlatma ölçümleri, termal konfor ölçümleri bulunmaktadır. Bulgulardan elde edilen veriler doğrultusunda, ergonomi biliminin amacı olan iş esnasında çalışanın sağlığını ve güvenliğini korurken aynı zamanda iş verimini ve kalitesini arttırmak için gerekli olan çalışma şekilleri tartışılıp, iyileştirmelere yönelik öneride bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People like to work comfortably in their work area throughout life. Together with intense working conditions, they try to find comfortable work environment by removing work stress. Working in a healthy and comfortable workplace is the“right of humanity”. According to the nature of works, people do repeated operations like pushing, pulling, lifting, etc. Ergonomic knowledge is introduced to ensure that these studies are conducted in a manner that is appropriate and healthy for human anatomy, and can be controlled by scientific approaches within the framework of occupational health and safety. Within the scope of this study, the photographs and necessary measurements of the working positions of the employees in a logistics warehouse located in Kocaeli were taken for analysis. Observation of work was carried out within the working hours and ergonomic risk assessment was made by using REBA, RULA and NIOSH methods. Together with ergonomic risk assessment methods, environmental measurements have also been used to assess conditions in the working environment. In media measurements made with instruments calibrated by an accredited laboratory; ambient noise measurement, personal noise measurements, ambient dust measurements, respirable dust measurements, vibration measurements, chemical measurements, lighting measurements, thermal comfort measurements. In the direction of the data obtained from the findings, the ways of working were discussed and suggestions for improvement were tried to be made, while trying to protect the health and safety of the employee during the work as a major aim of the ergonomics.