Diode ve er:Yag lazerleri ile depigmentasyon uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi 6 aylık takip
Evaluation of the efficiency of depigmentation operation with diode and er:Yag lasers 6 months follow up
- Tez No: 517362
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR UÇAK TÜRER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: gingival pigmentasyon, diode, Er:YAG, depigmentasyon, gingival pigmentation, diode, Er: YAG, depigmentation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı; melanin pigmentasyonu eliminasyonunda kullanılan diode ve Er:YAG lazerlerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi ile, işlem sırasında ve operasyon sonrası dönemde oluşan ağrılar açısından karşılaştırılmasıdır (VAS-Ağrı). Bu çalışmada, 21-59 yaşlar arasındaki 30 hastadaki 120 pigmente bölge ikiye bölünerek, diode ve Er:YAG lazerle tedavi edildi.Her hastada iki lazer yöntemi de kullanılıp, çalışma split-mouth şeklinde planlandı. Her hastanın üst sağ-alt sol bölgesi(santral dişten 2.premolar dişe kadar olan alan) diode lazerle, üst sol-alt sağ bölgesi de Er:YAG lazerle tedavi edildi. Tedavi sonrası lazerlerin etkinlikleri, yara iyileşmesi, rekürrens, ağrı ve estetik değerlendirmelere bakıldı. Başlangıç periodontal tedaviyi (BPT) takiben, tedavi edilecek alanların fotoğraf kayıtları alındı. İlk olarak üst sağ-alt sol bölgeler diode lazerle tedavi edildi. Diode lazerle yapılan depigmentasyon tedavisinden 1 ay sonra da üst sol-alt sağ kadranlar Er:YAG lazerle tedavi edildi. Yapılan depigmentasyon işlemlerinin ardından hastalar, 3., 7., 15. günlerde görülüp işlem uygulanan alanlar, epitelizasyon değerlendirmesi için plak boyasıyla(Mira2Ton) boyanıp fotoğraf kayıtları alındı ve hastalardan ağrı seviyelerini VAS-Ağrı skalası üzerinden değerlendirmeleri istendi. Hastalar daha sonra 21., 30., 90. Ve 180. günlerde görüldü. Depigmentasyon yapılan alanlardan fotoğraf kayıtları alınarak, hastalardan estetik algılarını VAS-Estetik skalası üzerinden değerlendirmeleri istendi. Fotoğraf kayıtları üzerinden alan hesaplamaları İmage J programı kullanılarak yapıldı, böylece epitelizasyon süreleri ve 6 aylık takip sonunda repigmentasyon gösteren alanlar hesaplandı. Çalışmanın sonucunda; her iki yöntemin epitelizasyon, rekürrens, ağrı ve estetik olarak birbirine istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; the comparison of the efficacy of diode and Er: YAG lasers used in the elimination of melanin pigmentation, and the incidence of pain during and after the operation. In this study, 120 pigmented regions in 30 patients aged 21-59 years were divided into two and treated with diode and Er: YAG laser. Two laser methods were used in each patient and the study was planned as split-mouth. The upper right-lower left region of each patient (area from the central tooth to the 2.premolar tooth) was treated with diode laser, upper left-lower right region with Er:YAG laser. After the treatment, the efficacy of the lasers, wound healing, recurrence, pain and aesthetic evaluations were evaluated. Following initial periodontal treatment, photo records of the areas to be treated were obtained. First, upper right-lower left regions were treated with diode laser. One month after the depigmentation treatment done with diode laser, upper left-lower right quadrants were treated with Er: YAG laser. Following depigmentation procedures, patients were photographed with plaque dye (Mira2Ton) for evaluation of epithelization areas on the 3rd, 7th and 15th days, and the patients were asked to evaluate their pain levels with VAS (Visual Anolog Scale) –Pain scale. The patients were then seen on days 21, 30, 90, and 180. photographs were taken from depigmented areas and patients were asked to evaluate their aesthetic perceptions on the VAS-aesthetic scale. Area calculations were done using the Image J program on the photographic recordings, so that epithelization times and areas showing repigmenting were calculated at the end of 6 months follow-up. At the end of the study; it was observed that both methods did not make a statistically significant difference in terms of epithelization, recurrence, pain and aesthetics.