Suça sürüklenmiş çocuklarda aile faktörünün etkisi
Effect of family on juvenile delinquency
- Tez No: 517376
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Suça Sürüklenmiş Çocuk, Suç, Aile, Juvenile Delinquency, Crime, Family
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma İstanbul Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan tutuklu ve hükümlü çocukların aile ilişkileri ve aile yapılarının suça etkisini esas almıştır. Araştırmanın varsayımlarına göre aile içi iletişim sorunları, bozulmuş aile yapıları çocukların suça sürüklenmesi üzerinde etkili bir role sahiptir. Suça sürüklenmiş çocukların aile yapılarında bulunan aile içi fiziksel ve sözel şiddet, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, ebeveyn denetimi gibi faktörlerin kendi içerisinde karşılaştırması yapılmıştır. Tutuklu ve hükümlü çocukların aile ilişkileri analiz edilmiştir. Çalışmada İstanbul Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan 127 erkek çocuğa anket tekniği uygulanmıştır. Çalışmada Aile Değerlendirme Ölçeğinin alt ölçekleri, sosyo-demografik değişkenlerle karşılaştırıldığında anlamlı farklar olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is based on impact of children's family relationships and children's family structures on crime who are stayed as arrested and convicted in the Istanbul Maltepe Child and Juvenil Closed Prison. According to the assumptions of research, intra-family communication problems, distorted family structures have an effective role on juvenile delinquency. Domestic physical and verbal violence in family structures of children dragged to crime,socio-economic level of the family, parental control were compared within themselves. Family relationships of arrested and convicted children were analyzed. In this study, the survey technique was applied to 127 boys who are stayed in the Istanbul Maltepe Child and Juvenil Closed Prison. The subscales of the Family Assessment Device in the study revealed significant differences when compared to the socio-demographic variables.