Küresel markalaşmada devlet yardımlarının önemi ve Turquality uygulaması
The importance of state support in the global branding and a study on Turquality
  1. Tez No: 517377
  2. Yazar: ABDULLAH ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Devlet Desteği, Turquality, Brand, Branding, Government Support, Turquality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzün ekonomik koşulları içinde istikrarlı bir şekilde büyüme ve gelişime ayak uydurmak, dış politikalarla uyumlu bir ihracat yapısı ve uluslararası alanda belirlenmiş standartlar ile gerçekleşebilmektedir. Globalleşen dünyada, devletlerin makro anlamda büyümeleri onların sanayileriyle doğru orantılıdır. Bu bağlamda, büyük ve çokuluslu şirketlerin varlığı da devletler açısından büyük önem arz etmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde bulunan çokuluslu şirketlerde ise, markalaşma kapsamında devlet tarafından verilen teşvikler ve destekler bu şirketleri önemli noktalara getirebilmekte, ülke gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda bu tez çalışmasının amacı; küresel markalaşmada devlet desteklerinin önemini anlamak ve“10 yılda 10 dünya markası yaratmak”vizyonu ile yola çıkılan Turquality® programını irdelemektir. Bu bağlamda, Kayseri'de faaliyet gösteren Turquality programı kapsamında desteklenerek devletten birtakım teşvikler alan kurumların pazarlama departmanlarının üst düzey yöneticileriyle görüşülmüştür. Yöneticilerin mevcut durumu değerlendirmeleri, bu destek kapsamında hangi teşviklerden yararlandıkları, bu desteğin firmaya sağladığı yararlar ve bu destek kapsamında firmalarına yarar sağlayacağını düşündükleri diğer teşvikler değerlendirilmiştir. Firmalara sağladığı yararların başında kurumsallaşma, planlama, performans değerlendirmesi, işletmenin zayıf ve güçlü yönlerini tespit etme ve yeni pazarlar hakkında bilgi edinme gelmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the main ways to keep pace with the steady growth and development within today's economic conditions can be achieved with an export structure consistent with foreign policies and standards set internationally. In the globalizing world, macro-scale growths of states are directly proportional to their industries. In this context, the existence of large and multinational corporations is of great importance to the states. In the case of multinational corporations in developing countries, the incentives and supports provided by the state for the branding can bring these companies important points and contribute to the development of the country. In this context, the purpose of this thesis is; recognizing the importance of state support in global branding and examining the Turquality® program which is set out with the vision of“creating 10 world brands in 10 years”. In this context, it was supported by the Turquality program operating in Kayseri and discussed with senior managers of the marketing departments of the institutions receiving some incentives from the state. The managers' current situation assessments, what incentives they use under this support program, the benefits that this program provides to the company, and other incentives that they believe will benefit their companies have assessed. The main benefits of this program to the firm are institutionalization, planning, performance appraisal, identifying the weak and strong aspects of the business and information about new global markets.