Application of nanoparticles and oregano (Origanum vulgare) essential oil against gray mold disease agent (Botrytis cinerea) on tomato
Domateste kurşuni küf (Botrytis cinerea) hastalığı üzerine nanopartikül ve kekik (Origanum vulgare) uçucu yağının etkisi
  1. Tez No: 517485
  2. Yazar: SALAH MOHAMMED ABDULRAZAQ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Botrytis cinerea, domates, CuO, Origanum vulgare, uçucu yağ, nanopartiküller, ZnO, Botrytis cinerea, CuO, essential oil, Origanum vulgare, tomato nanoparticles, ZnO
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Domateste kurşuniküfhastalığı(Botrytiscinerea) üzerinde ZnO ve CuO nano partiküllerinin ve nanopartikülkekik (Origanum vulgare) uçucu yağı karışımlarının antifungal aktivitesi hem in vitro hende in vivo olaraktest edilmiştir. Kurşuni küf gelişimi üzerine 5, 50, 100, and 200 mg/l konsantrasyonlardaki nano ZnO ve CuO'nun antifungal etkisi in vitro olarak tespit edilmiştir.Ayrıca in vitro koşullarda 50 ve 200 mg/l konsantrasyonda ZnO ve CuO 0, 10, 20, 40, 80, 160, 320 and 640 µl/l kekik uçucu yağı ile karıştırılarak yaprak diskleri üzerinde kurşuni küf gelişimi test edilmiştir. Sera koşullarında her iki nanomateryal 0, 50 ve 200 mg/l konsantrasyonlardanano ZnO ve CuO 80 ve 160 µl/l uçucu yağla karıştırılıp tüm bitki üzerine uygulanarak in vivo antifungal etkleri belirlenmiştir. Invitrodenemeleri her iki nanomateryalinde koloni oluşumu üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğunu göstermiştir. In vivo inokülasyon denemeleri de CuO ve ZnO nano partiküllerinin domates üzerinde sporların koloni oluşumunu azalttığını ve hastalığın ilerlemesini engellediğini teyit etmiştir.Nano ZnO ve CuOpartiküllerinin antifungal etkisi uçucu yağile birlikte karışım olarak kullanıldığında önemli derecede artmıştır. Nano partiküllerin ve uçucu yağın antifungal etkisi nano partikül konsantrasyonunun artışıyla birlikte artmıştır. Kekikuçucu yağı ile karıştırılan nano ZnO ve CuO domateste kurşuni küf hastalığına karşımuhtemel fungusit olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The antifungal activity of ZnO and CuO nanoparticles and their mixtures with oregano (Origanum vulgare) essential oil were tested in vitro and in vivo to control gray mold disease (Botrytis cinerea)of tomato. The 0, 5, 50, 100, and 200 mg/l concentrations of nano ZnO and CuO were used to determine their antifungal effect in vitro growth of Botrytis cinerea. 50 and 200 mg/l of ZnO and CuO nanomaterials alone and their essential oil mix with 10, 20, 40, 80, 160, 320 and 640µl/l concentrationswere tested on B. cinerea growth on tomato leaf disc in vitro. Also 0, 50 and 200 mg/l of nano ZnO and CuO were used alone and mixed with 80 and 160 µl/l oregano essential oil in an in vivo whole plant experiment to test their antifungal effect on B. cinerea. In vitro petri dish assays showed that both nanoparticles had significant inhibitory effect on the colony formation of B. cinerea. In vivo inoculation assays further confirmed that both CuO and ZnO nanoparticles significantly decreased colony formation of spores and disease growth on tomato. Antifungal activity of nano ZnO and CuO significantly increased when mixed with oregano essential oil. Antifungal effects of nanoparticles and essential oil increased as the concentrations of nanoparticles and essential oil increased. Oregano essential oil mixed nanoZnO or CuO could be used as possible fungicide against B. cinerea on tomato plant.