Şev stabilitesi probleminin teorik ve uygulamalı olarak araştırılması: Bakırdağ heyelanı vaka analizi
Theoretical and practical research of slope stability: A case study of Bakirdağ landslide
  1. Tez No: 517491
  2. Yazar: GÜL AKPINAR EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev Stabilitesi, Heyelan, Bakırdağ Heyelanı, PLAXIS, Slope Stability, Landslide, Bakırdağ Landslide, PLAXIS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Şev stabilitesi ve heyelanlar; inşaat mühendisliğinde sürekli olarak güncelliğini her zaman koruyan önemli konulardan biridir. Bu tez çalışması içerisinde öncelikle şev stabilitesi olgusuna, ardından şev hareket türleri ve heyelanlarla ilgili genel bilgilere yer verilmiş, Türkiye ve dünyada yaşanmış heyelan örnekleri sunulmuştur. Ayrıca; şev kayması ve heyelanların incelenmesi kapsamında yapılan arazi ve laboratuvar çalışmalarına değinilmiş, şev stabilitesi analiz yöntemleri açıklanmış, devamında da şev stabilitesi kontrol ve önleme yöntemleri anlatılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde; Karayolları Genel Müdürlüğü Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü bünyesinde yapımı devam etmekte iken Develi–Bakırdağı (Tufanbeyli–Saimbeyli) Ayrım İl Yolu yol yapım çalışmaları sırasında oluşan Bakırdağ Heyelanı incelenmiştir. Konu ile ilgili ATAC Mühendislik Müşavirlik Limited Şirketine Temmuz-2012 tarihli“Bakırdağ Heyelanı (KM:65+529–KM:657+922) Geoteknik Proje Raporu”hazırlatılmıştır. Firma; Eylül ve Kasım – 2012 tarihlerinde arazide yapılan çalışmalara dayanarak“Yapım Aşaması Tasarım Revizyonu Raporu”düzenlenmiştir. Tez kapsamında yapılan çalışmalarda kullanılan bilgiler bu raporlardan alınmıştır. Şev stabilitesi analizlerinde PLAXIS paket programı kullanılmıştır. Seçilen kesitler için heyelan öncesi geometrinin, heyelan sonrası revize tasarımın ve tez kapsamında önerilen yeni geometrinin PLAXIS' te analiz edilerek Güvenlik Katsayıları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Slope stability and landslides; always maintaining the continuous actuality is one of the important issues in civil engineering. This thesis primarily in the case of slope stability, slope movement types and then given general information about the landslide in Turkey and in the world landslide occurred examples are presented. Also; slope failure and landslides touched on the examination carried out under field and laboratory studies, slope stability analysis methods described and then slope stability control and prevention methods are expressed. The implication of the study; General Directorate of Highways 6th Regional Directorate and the ongoing construction of Develi-Bakirdag (Tufanbeyli–Saimbeyli) Junction City Road Bakirdag Landslides that occur during road construction work were examined. Relevant ATAC Engineering Consulting Company Limited dated July-2012“Bakirdag Landslide (KM: 65+529-KM: 65+922) Geotechnical Project Report”has been prepared. Company; based on the work done in the field September and November - in 2012“Under Construction Design Revised Report”was held. The information used in the thesis study are taken from this report. PLAXIS software package was used for slope stability analysis. For the selected sections, pre-landslide geometry, post landslide revision design and new geometry suggested in this master thesis are analyzed by PLAXIS programme and factors are compared.