Ankara-Pozantı otoyolunun 322+550-323+100 km leri (Niğde) arasındaki kesiminin şev stabilitesi değerlendirmesi
Slope stability evaluation of a portion of the Ankara-Pozantı motorway between km 322+550-323+100 (Niğde)
- Tez No: 131075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hoek - Brown yenilme ölçütü, jeolojik dayanım indeksi, otoyol, şev stabilitesi, Hoek-Brown Failure Criterion, Geological Strength Index, motorway, slope stability
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ANKARA - POZANTI OTOYOLU' NUN 322+550 - 323+100 KM' LERİ (NİĞDE) ARASINDAKİ KESİMİNİN ŞEV STABİLİTESİ DEĞERLENDİRMESİ M. Serhat KOK ÖZ Ankara - Pozantı Otoyolu 321+500 - 323+100 km' leri arasında yer alan Kavuklu Yarması' nın 550 m' lik kesimini kapsayan bu çalışmada, önerilen şev geometrilerinin olası stabilite sorunlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda ilk önce, inceleme alanında hat etütleri yapılmış ve alınan sağlam kayaç malzemesi örnekleri üzerinde tek ve üç eksenli sıkışma deneyleri ile birim hacim ağırlık tayinleri yapılmıştır. inceleme alanında yer alan kaya kütlelerinin dayanım parametreleri ise, Hoek - Brown yenilme ölçütü ile bu ölçüte getirilen değişiklik önerileri dikkate alınarak belirlenmiş ve ilgili stabilite analizlerinde bu ölçütten elde edilen parametreler kullanılmıştır. Otoyol güzergahının yukarıda belirtilen kilometreleri boyunca açılan kazı şevlerinde, münferit blok düşmeleri dışında süreksizliklerle denetlenen bir stabilite sorununa rastlanılmamıştır. Kaya kütlesi açısından ortaya çıkabilecek olası stabilite sorunlarının araştırılması amacıyla deterministik yöntemle yapılan iki boyutlu limit denge analizleri sonuçları da, öngörülen şev geometrisi için kütlesel olarak herhangi bir stabilite probleminin beklenmediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SLOPE STABILITY EVALUATION OF A PORTION OF THE ANKARA-POZANTI MOTORWAY BETWEEN KM 322+550 ? 323+100 (Nİ?DE) M. Serhat KÖK ABSTRACT In the present study, covering a 550 m portion of the Kavuklu Cut between the kilometers 322+550 - 323+100 of the Ankara - Pozantı Motorway, it is aimed to investigate the probable stability problems related to the proposed slope geometry. In this context, line surveys have been carried out in the study area, and uniaxial, triaxial compression tests and unit weight determinations have been performed on intact rock samples. The shear strength parameters of the rock masses outcropping the study area have been determined using Hoek-Brown failure criterion and recent modifications on it, and the parameters obtained by using this criterion have been utilized in related stability analyses. No discontinuity-controlled instabilities have been encountered along the above cited kilometers of the motorway except individual rockfalls. Two-dimensional limit equilibrium analyses to investigate any stability problems related to the rock mass have shown that no stability problems would be expected for the proposed slope geometry.