Hemşirelerin duygusal emek düzeylerinin iş doyumuna etkisinin incelenmesi
Examining the effect of nurses' emotional labor levels on jobsatisfaction
- Tez No: 517638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, duygusal emek, iş doyumu, Nursing, emotional labor, job satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma hemşirelerde duygusal emek düzeylerinin iş doyumuna etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Medipol Mega Hastaneler Kompleksinde çalışan, katılmayı gönüllü olarak kabul eden ve eksiksiz cevaplayan %5 hata ve %2 sapma ile 218 hemşire oluşturdu. Çalışma verileri hemşirelerle görüşülerek“sosyodemografik bilgi formu”,“duygusal emek ölçeği”ve“iş doyum ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, Cronbach alfa katsayısı, Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır Elde edilen verilerde katılımcıların yaş ortalaması 25,26±3,97 olup, %48,6'sının (n=106) 22-25 yaş grubunda olduğu saptanmıştır. Çoğunluğunun kadın (%81,2), bekâr (%67,4) olduğu ve yarıdan fazlasının (%78,0) çocuk sahibi olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin %55,5'i lisans mezunu olup, kişilik özellikleri bakımından kendilerini ağırlıklı olarak sabırlı (%80,3) ve sakin (%57,8) olarak tanımladıkları görülmüştür. Hemşirelerin %6,9'unun yönetici pozisyonunda (n=15), dâhili birimlerde %26,6'sının (n=58) ve vardiya düzeninde %87,6'sının (n=191) çalıştığı saptanmıştır. Hemşirelerin kurumsal deneyimlerinde 1-3 yıl arası deneyime sahip olan %41,3'ü (n=90), %52,3'ü günlük 1-5 bireye bakım verdiğini (n=114), %42,7'si haftada 60 saat ve üzerinde çalıştığını (n=93), %78'i mesleği isteyerek seçtiğini (n=170) ve %76,6'sı orta gelir düzeyine sahip olduğunu (n=167) belirtmiştir. İyi bir hemşirenin özelliklerini en fazla sabırlı (%97), hoşgörülü (%91,3) ve fedakâr (%88,1) olarak belirten hemşirelerin mesleki özelliklerinin dağılımına yönelik bulgular Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; Hemşirelerin MİDÖ'den aldıkları genel doyum puan ortalamasının 3,51 ± 0,59 olduğu saptanmıştır. MİDÖ'nün alt boyutları incelendiğinde içsel doyum puan ortalamasının (3,56 ± 0,60) daha yüksek olduğu görülmüştür DEDÖ'nin alt boyutları incelendiğinde; en yüksek puan ortalamasının bastırma alt boyutuna (4,59 ± 0,82) ve en düşük puan ortalamasının derinlemesine davranış alt boyutuna (4,25 ± 1,91) yönelik olduğu görülmüştür. Yaptığımız çalışma neticesinde hemşirelerin duygusal emek davranışları ile iş doyumu arasında anlamlı ancak zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna bağlı olarak hemşirelerin eğitim döneminde duygusal emek davranışı ve duygu yönetimi konularında sık eğitim verilmelidir. Aynı zamanda kurumda çalışan hemşirelerde belirli zaman aralığında duygusal emek düzeyini ve iş doyumu düzeyi belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose nurses in order to examine the effect of emotional labor levels on job satisfaction.The study sample consisted of 218 nurses with % 5 error and% 2 deviationtreated in the coronary care unit of the Istanbul Medipol Mega Hospital Complex who were diagnosed as having coronary artery disease, treated with percutaneous coronary intervention, willing to participate in the study, and able to completely answer the study questionnaires. Study data was obtained by using the“Sociodemographic Information Form”,“emotional laborscale”, job satisfaction scale " by direct communication with the nurses. The statistical methods included number, percentage, mean, Cronbach alfa coefficient, Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U, and Kruskal Wallis tests, Spearman correlation analysis. The participants had a mean age of 58.63 ± 11.08 with a male dominance of 63.3% (n=193). The participants had a mean age of 25,26±3,97 with a male dominance of %48,6'sının (n=106). It was determined that the majority (81.2%) were single (67.4%) and not more than half (78.0%) were children.55,5% of them have bachelor degree graduates and they have shown themselves to be very patient (80,3%) and calm (57,8%) in terms of their personality characteristicsIt was found that 6.9% of the nurses were in the managerial position (n = 15), 26.6% (n = 58) and 87.6% (n = 191) in the shift units.Institutional experience of nurses with 1-3 years of experience 41.3% (n = 90),52.3% of the patients gave 1-5 nursing care per day (n = 114), 42,7% were working 60 hours or more per week (n = 93), who selected 78% of the profession voluntarily (N = 170), and 76.6% had a middle income level (n = 167). The characteristics of a good nurse were most patient (97%), (91.3%) and self-sacrifice (88.1%) Findings for the distribution of occupational characteristics of nurses In line with the results obtained from the study; It was determined that the average satisfaction score of the nurses from the MİDÖ was 3.51 ± 0.59. When the subscales of MİDÖ were examined, it was found that the mean score of internal satisfaction was higher (3,56 ± 0,60), When the sub-dimensions of DEDÖ are examined; (4,59 ± 0,82) of the highest average score and the inferior behavioral sub-dimension (4,25 ± 1,91) of the lowest score average. We found that there was a meaningful but weak relationship between nurses' emotional labor behaviors and job satisfaction. For this reason, nurses should be trained frequently in emotional labor behavior and emotion management during the training period. At the same time, the level of emotional labor and level of job satisfaction should be determined in nurses working at the institution.