İzmir ili inme hastalığı algı bilgi ve farkındalık durumu değerlendirmesi: Bir anket çalışması
Evaluation of perception knowledge and awareness of stroke in İzmir provience: A survey study
- Tez No: 517696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, farkındalık, inme algısı, inme bilgisi, inme, risk faktörleri, awareness, emergency department, knowledge, perception, risk factors, stroke
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: İnme risk faktörlerini bilmek ve inme uyarı işaretlerini tanımak hem önleyici hem de acil inme tedavilerine ulaşmak için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada İzmir ilinde yaşayan insanların inme bilgilerini ve algı düzeylerini değerlendirmeyi ve farkındalığı etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladık. Metot: Bu çok merkezli toplum tabanlı anket çalışması İzmir ilinde gerçekleştirildi. Gerekli asgari katılımcı sayısı basit rastlantısal örnekleme yöntemiyle tespit edildi. Acil servislere başvurmuş ve katılım için izin vermiş gönüllüler çalışmaya ardışık olarak dahil edildi. Yazarlar tarafından hazırlanan anket, profesyonel anketörler tarafından hastanede yüz yüze görüşmeler yoluyla uygulandı. Bulgular: 485 katılımcının çoğunluğu kadındı (%53,6) ve sıklıkla (%60,8) kentsel alanda yaşamaktaydı. %39'unun ailesinde inme hikâyesi vardı. %32,8'inin en az bir, %34,2'sinin ise birden çok risk faktörü sahibi oldukları saptandı. Katılımcılar arasında en sık gözlenen risk faktörü sigara içimiydi (%42,7). Katılımcıların üçte biri, hangi organ işlev bozukluğunun inmeye neden olduğunu bilmiyordu. Katılımcıların %84'ü inme hakkında bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu ifade etti. Katılımcılar inmenin çoğunlukla beyindeki kanamanın (%88,5) bir sonucu olduğunu bildirdiler. Bunula birlikte, katılımcıların beşte biri aynı zamanda inmenin kötü ruhların bir sonucu olduğuna da inanıyordu. Vücudun bir yarısındaki güçsüzlük veya zayıflığın (%93,8) en çok bilinen inme uyarı belirtisi olduğu belirlendi. İnmeye neden olduğu en çok bilinen risk faktörleri, hipertansiyon (%83,3), stres (%76,1) ve kalp hastalığıydı (%55,1). Temel bilgi kaynakları aile ve arkadaşlardı. Sonuç: Çalışmamız inme risk faktörlerini bilme ve uyarı belirtilerini tanıma hakkında bilgi ve farkındalığı arttırmaya yönelik büyük ihtiyaçların olduğunu göstermektedir. Bu ihtiyaçların giderilmesinde toplum tabanlı eğitim programları etkili olacaktır. Kitle iletişim araçlarının kullanılması daha geniş topluluklara ulaşmada etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Knowing stroke risk factors and recognizing stroke warning signs are has critical for reach to both preventive and emergency stroke treatments. In this study, we aimed to evaluate the stroke knowledge and perception levels of the people live in İzmir province and to determine the factors affecting their awareness. Method: This multicenter population-based questionnaire was carried out in Izmir city of Turkey. The minimum number of participants required was determined by simple random sampling method. Volunteers who had applied to the emergency services and gave consent for participation were enrolled in the study consecutively. The questionnaire prepared by the authors was applied by face-to-face interviews at the hospital by professional interviewers. Results: 485 participants were mostly female (53.6%) and were living in the urban area (60.8%). 39% had stroke story in their family. 32.8% had at least one, and 34.2% had more than one risk factor. The most frequently observed risk factor among the participants was smoking (42.7%). One-third of participants did not know which organ disfunction cause stroke. 84% of participants reported that the level of their knowledge about stroke was insufficient. The participants mostly reported that stroke was because of bleeding (88.5%) in brain. However, one-fifth of the participants were also believed that stroke was a consequence of bad souls. Paralysis or weakness of one side of the body (93,8%), was determined as most known stroke warning sign. The most common known risk factor for stroke was hypertension (83,3%). Primary sources of information were family and friends. Conclusion: Our study shows that there is a great need for knowledge and awareness about stroke risk factors and recognition of warning signs. Community based education programs will be effective in addressing these needs. The use of mass media will be effective in reaching larger communities.