Pnömoni Tanısı ile Hastanemize YatırılanHastaların Risk Faktörlerinin, Demografik veKlinik Özelliklerinin Değerlendirilmesi
Possible Risk Factors, Demographic andEvaluation of Clinical Features in Patients Hospitalized With Pneumonia
- Tez No: 661698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN CİNEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, komplikasyon, risk faktörleri, sosyodemografik özellikler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çocukluk çağı pnömonileri, özellikle geliĢmekte olan ülkelerde en önemli mortalite ve morbidite nedenidir [1,2]. Bu çalıĢmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji SUAM‟da Ocak 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında pnömoni tanısı ile hastaneye yatıĢı yapılan çocukların demografik özellikleri ve pnömoni geliĢiminde önemli risk faktörleri incelenmiĢ; komplikasyon geliĢimi ve prognoz üzerine etkileri değerlendirilmiĢtir. Materyal Metot: Bu çalıĢma, tek merkezli retrospektif kesitsel çalıĢma olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve AraĢtırma Hastanesi Dahili Servis ve Yoğun Bakım Ünitesi‟ne Ocak 2017- Ocak 2018 yılları arasında pnömoni tanısı ile hastaneye yatıĢı yapılan hastalar değerlendirildi. Hastane kaynaklı ve ventilatör iliĢkili pnömoniler, pnömoni dıĢındaki alt solunum yolu enfeksiyonları, poliklinikten izlenen hastalar, yenidoğan döneminde yatırılan ve takip edilen hastalar ve evde ventilatör desteği gören hastalar çalıĢmaya dahil edilmedi. Hastanın yaĢı, kronik hastalık varlığı, anne baba arasında akrabalık durumu, anne yaĢı, sosyodemografik özellikleri, beslenme imkanları (anne sütü alımı), malnütrisyon varlığı, kalabalık yaĢam koĢulları, pasif sigara içiciliği, aĢılama durumu gibi faktörlerin hastane yatıĢını ve yatıĢ süresini ne kadar etkilediği, üreyen mikroorganizmaların neler olduğu, hastalık sonrasında komplikasyon geliĢme durumu ve sağkalım bulguları incelendi. Bulgular: Pnömoni tanısı ile yatırılan 289 hastanın %53,3‟ü kız, ortanca yaĢ aralığı 14 ay ve %65,4‟ü 2 yaĢ altı idi. Hastaların %19,7‟sinde prematüre doğum öyküsü olup %76,1‟i >2500 gr doğum ağırlığına sahipti. Postnatal öykülerinden %15,9‟unun küvez bakımı gereksinimi olduğu, %6,2‟sinin ise mekanik ventilatör ihtiyacı olduğu belirlendi. Hastaların %31,5‟inde anne sütü alımı olmadığı, %10‟unda malnütrisyon varlığı, %26,6‟sında pasif sigara maruziyeti, %37‟sinde kronik hastalığı varlığı saptandı. Yatırıldığı gün alınan öykülerinde hastaların %86,5‟inde öksürük, %60‟ında ateĢ, %25,3‟ünde solunum sayısında artıĢ vardı ve semptom süresi ortanca 3 gün idi. Fizik muayene bulgularında hastaların %68,9‟unda takipne, %60,9‟unda retraksiyon, %37,5‟inde ateĢ, %48,1‟inde ral-ronküs, %11,8‟inde havalanma farkı saptandı. Hastaların %85,8‟inde pnömonik infiltrasyon, %3,5‟inde lober ix konsolidasyon, %2,8‟inde pnömonikk infiltrasyon+ plevral effüzyon, %2,1‟inde pnömonik infiltrasyon+atelektazi, %1,1‟inde lober konsolidasyon+plevral effüzyon ve 0,3‟ünde atelektazi saptandı. Hastanede yatıĢları süresince hastalardan alınan kültürlerin %9‟unda mikroorganizma ürediği saptandı. Hastaların %56,7‟si monoterapi ve %40,5‟i kombineterapi aldığı belirlendi. Hastaların %50,5‟ine SAM (Sulbaktam/Ampisilin), %24,2‟sine klaritromisin, %20,1‟ine seftriakson verildiği saptandı. Hastaneye yatıĢ süresi ortanca 4 gün (1-115 gün) olup izlemde hastaların %25,6‟sının YBÜ izlemi gerekmiĢtir. Pnömoni seyrinde komplikasyon geliĢen hasta oranı %13,1 olarak saptandı. YaĢ, prematüre doğum öyküsü, düĢük doğum ağırlığı, postnatal dönemde küvezde kalma veya mekanik vantilatörde kalma, malnütrisyon varlığı, kronik hastalık varlığı, akciğer grafisinde plevral effüzyonla birlikte pnömonik infiltrasyon veya lober konsolidasyon varlığı, takipne, retraksiyon, ateĢ, ral-ranküs parametreleri uzamıĢ hastane yatıĢında, pnömoni seyrinde komplikasyon geliĢmesinde, YBÜ yatıĢında ve mikroorganizma üremesinde olası risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç: Bütün dünyada çocuklarda önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olan pnömonide erken tanı ve tedavi çok önemlidir. ÇalıĢmamızda pnömoni tanısı ile yatırılan çocuklarda, hastanın 2 yaĢın altında olması, prematüre doğum öyküsü, düĢük doğum ağırlığı, anne sütü almaması, aĢılarının eksik olması ve malnütrisyon varlığı önemli risk faktörleri olarak değerlendirilmiĢtir. Yoğun bakım ünitesine yatıĢ gereksinimini, yoğun bakım ünitesinde yatıĢ süresini ve komplikasyon geliĢimini etkileyen faktörler olarak ise 5 yaĢ üstünde olma, ek nörolojik ve genetik hastalıkların varlığı, yatıĢ sırasında CRP yüksekliği ve düĢük oksijen saturasyonu olarak belirlenmiĢtir. Hastalığın seyrini ve prognozunu, komplikasyonlarını ve hastanın hastanede yatıĢ süresini etkileyen olası risk faktörlerinin belirlenip önlenmesi sonucu enfeksiyon sıklığının azalacağı ön görülmektedir. Ayrıca ulusal aĢılama programının eksiksiz uygulanmasının hastalığı önlemede önemli olduğu vurgulanmıĢtır
Özet (Çeviri)
Aim: Childhood pneumonia is one of the most important mortality and morbidity reasons especially in developing countries [1,2]. In this study, demographic attributes and important risk factors in children who were hospitalized with pneumonia in University of Medical Science Ankara Pediatrics Hematology Oncology Education and Research Hospital between the dates of January 2017- January 2018 were examined; its effects on complications and prognosis were evaluated. Material Method: In this retrospective, cross-sectional study, children diagnosed with pneumonia and hospitalized between the dates of January 2017 - January 2018 in University of Medical Science Ankara Pediatrics Hematology Oncology Education and Research Hospital in wards and Intensive Care Unit were evaluated. Patients with hospital acquired and ventilator-associated pneumonia, lower respiratory system diseases other than pneumonia, receiving treatment in outpatient clinics, hospitalized in the newborn period and receiving ventilatory support at home were not included in the study. How factors such as age of the patient, presence of chronic disease, consanguinity of parents, age of the mother, sociodemographic attributes, nutrition (breast milk), presence of malnutrition, crowded living conditions, passive smoking and vaccination history affected hospitalization and its duration; which microorganisms multiplied, and development of complications after the disease and recovery findings were examined. Findings: Among 289 hospitalized patients, 53,3% were female, median age was 14 months old and 65,4% of patients were below 2 years old. Nineteen percent point seven of the patients had a prematüre birth history, 76,1% of them had >2500 gr birth weight. It was determined from the postnatal histories that 15,9% of them required incubator care, 6,2% of them required mechanical ventilator. In the newborn period it was found out that 31,5% of the patients did not receive breast milk, 10% presented malnutrition, 26,6% were exposed to passive smoking, 37% had a chronic disease. In their current illness history, 86,5% of the patients had coughing, 60% had fever, 25,3% had an increase in the respiratory rate; and symptom period was median 3 days. The physical examination findings revealed tachypnea (68,9%), retraction (60,9%), fever (37,5%), rale-ronchus (48,1%), aeration difference in auscultaion xi (11,8%). In their radiological evaluation with chest x-ray 85,8% of the patients had pneumonic infiltration, 3,5% had lobar consolidation, 2,8% had pneumonic infiltration + pleural effusion, 2,1% had pneumonic infiltration+atelectasis, 1,1% had lober consolidation+pleural effusion and 0,3% had atelectasis. It was found that microorganisms multiplied only in 9% of the culture samples taken from the patients during their stay in the hospital. It was determined that 56,7% of the patients received mono antibiotic therapy while 40,5% of them received combined antibiotic therapy. It was found that 50,5% of the patients were given SAM (Sulbactam/Ampiciline), 24,2% were given clarithromycin and 20,1% were given ceftriaxone. Median hospitalization period was 4 days (1-115 days) and 25,6% of the patients required ICU monitoring. Complication development rate of the patients during pneumonia monitoring was determined as 13,1%. Age (