Avrupa Birliği kalkınma için uyum politikası ve ekonomik ortaklık anlaşmaları (EFTA ve EPAs)
Compliance policy and economic partnership agreements for European Union development (EFTA and EPAs)
  1. Tez No: 517867
  2. Yazar: YUSUF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Antlaşmalar, Dış Politika, Kalkınma, European Union, Agreements, Foreign Policy, Development
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Avrupa Birliği, Avrupa coğrafyasında bulunan ülkelerin, özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında yaşadıkları olumsuzlukların giderilmesi amacıyla kurulmuş bir iş birliği sistemidir. Birlik birkaç ülkenin katılımı ile kurulmuş, zamanla gelişmiş ve kendi yasal düzenini, otoritesini ve yetkisini oluşturmuştur. Zamanla diğer ülkelerin kalkınmaları için onlarla antlaşmalar yapmaya başlamıştır. Türkiye de bu ülkeler arasında yer almak istemektedir. Hem coğrafi yakınlık hem de ekonomik ve politik istekler burada yer almak istemenin en önemli nedenleridir. AB ile yapılan iş birlikleri, Türkiye'yi ekonomik ve politik açıdan güçlendirecektir. Tam üyelik henüz söz konusu olmasa bile çeşitli antlaşmalar içinde yer almanın çeşitli etkileri mevcuttur ve bu çalışmada bu etkiler incelenmektedir. Antlaşmalar, ekonomik ya da politik düzlemde gerçekleşebilmektedir. Bu sayede hem AB ticari faaliyetlerini kolaylaştırmakta hem de diğer ülkeler onunla bütünleşme şansına sahip olmaktadırlar. Bu çalışmada, AB'nin hem Türkiye hem diğer ülkeler için en önemli dış faaliyetlerinden olan EFTA ve EPAs incelenmiştir. Antlaşmalar ile AB'nin gerçekten diğer ülkelerin iktisadi kalkınmalarına yardımcı olduğu ve hatta diplomatik sorunların çözümü için bile bu tür antlaşmaların kullanıldığı görülmüştür. Sonuçları destekleyecek bir anket uygulaması ya da mülakat/röportaj yapılmamıştır ve bunlar, çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Union, what is a system for business and economic associations for especially relieving the problems of the countries which are located in Europe after the Second World War. The Union was established with the participation of several countries, developed over time and formed its own legal order and authority. Over time, the other countries began to join to the union. The Union has been started to make agreements with the third countries about the economy or politics. Turkey always has been wanted to be a part of this agreements because of the geographical proximity, economic and political wins. The collaboration of Turkey and the European Union would empower Turkey about economy and politics. The full membership of Turkey is subject yet but Turkey is in some agreements and in this study the effect of these relation has been investigated. In this respect, the EU facilitates its commercial activities; as well as other countries have the chance to integrate with it. In this study, EFTA and EPAs, the most important external activities of the EU for Turkey and for other 3rd countries, were examined. The study showed that the agreements of EU really help to the economic development of other countries and even this kind of treaties were used to solve diplomatic problems. In the study, literature review method was used. There is no questionnaire or interview to support the results, and this has been accepted as the limitedness of the study.