Topraksız yetiştiricilik ortamlarının havuçta verim ve kaliteye etkisi
Effects of soilless culture systems on yield and quality of carrot
- Tez No: 517903
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Havuç, topraksız yetiştirme, verim, besin içeriği, Daucus carota L, soilless growing, yield, nutritional content
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, topraksız tarım tekniği ile havuç yetiştiriciliğinin olanakları araştırılmıştır. Havuç kökleri kokopit, vermikülit, perlit, kaya yünü, su kültürü ve aeroponik ortamlarda yetiştirilmiştir. Deneme Akdeniz iklim koşullarına sahip Adana ilinde sonbahar-kış döneminde gerçekleştirilmiştir. Denemede havuç kökünün büyümesi, verim, havuçta β-karoten, fenoller, suda çözülebilir kuru madde (briks) ve kökün mineral içeriği açısından vermikülit ve kokopit kültür ortamlarından, diğerlerine göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bununla birlikte, şekil bakımından her iki substratta yetişen havuç kökleri orijinal karakteristik özelliklerinin altında olmuştur. Özellikle kök uzunluğu, toprakta yetiştirilen orijinalden daha kısa olmuştur. Denemede kullanılan perlit, 0-4.0 mm arası heterojen partikül büyüklüğü nedeniyle başarılı olmamıştır. Küçük ve en büyük perlit parçacıkları karıştırıldığında havuç kökü için uygun olmamıştır. Su kültüründe yetiştirilen havuç kökleri küçük kaldığı gibi aynı zamanda yüksek oranda çatallanmış kök ve yan kökler göstermiştir. Denemede aeroponik sistemin sprey aralığının (10 dakika) ve spreyleme süresinin (21 saniye) havuç için ideal olmayacağı düşünülmüştür. Buna bağlı olarak bitkilerin su ve mineral yetersizliği nedeni ile strese maruz kaldığı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, possibilities of growing carrot were investigated by soilless culture technique. The carrot roots have been produced in substrate culture with cocopeat, vermiculite, perlite, rockwool, water culture and aeroponics. Experiment was carried out in Adana where has Mediterranean climate ecological conditions during autumn-winter period. The better results in the experiment were obtained from vermiculite and cocopeat cultures interms of carrot root growth, yield, β-carotene, phenols, soluble solids and minerals content of the root. However, the carrot root characteristics in the both substrates for shape were still under the original characteristics of the cultivar, especially the root length was shorter than the original grown in soil. Perlite used in the experiment was not successful due to the heterogene particle size. The smallest and largest perlite particles mix together was not suitable for storage root growth. The tap root may have had difficulty in penetration into the rockwool slab and growth was not good. The carrot roots grown in water culture not only showed decreased growth but also showed worse quality properties with the higher ratio of split and forket roots. It is thought that this case due to spray interval (10 minutes) and spray time (21 sec) could not be suitable for carrot growing in aeroponic system. Consequently, carrot plants exposed to stress because of water and nutrient deficiencies.