Çalışanların iş etiğine ilişkin tutumlarını etkileyen bazı bireysel ve örgütsel faktörler: İş müfettişleri üzerine bir araştırma
Some individual and organizational factors affecting employees' attitudes towards work ethics: Research on labor inspectors
  1. Tez No: 517939
  2. Yazar: EL MOUSTAPHA LEBEİD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Etik İklim, Makyavelizm, Etik Karar, İş Müfettiş, Values, Ethical Climate, Makyavelism, Ethical Decision, Labor Inspector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın ana amacı, bazı bireysel ve örgütsel faktörlerin çalışanların iş etiğine ilişkin tutumları ve davranışları üzerine etkilerini araştırmaktır. İkinci olarak araştırma değişkenlerinin örneklemin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını, çalışanların kişisel değerleri iş etiğine ilişkin tutumlarını, çalışanların iş etiğine ilişkin tutumları etik karar vermelerini ve örgütün etik iklimi çalışanların etik kararlarını etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Türkiye ve Moritanya'da görev yapmakta olan iş müfettişleri üzerinde nicel bir araştırma yapılmıştır. Çalışma, teori ve uygulama kısmından oluşmaktadır. Teorik kısımda literatür taramaları yapılarak, kişisel değerlerin ve etik iklimin, çalışanların etik tutum ve etik kararına etkisi kuramsal ortaya konulmuş daha sonra, teorik bilgiler doğrultusunda Türkiye ve Moritanya'da görev yapmakta olan 152 iş müfettişi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Kolayda örneklem yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 20 (Statistical Package for Social Sciences) programına aktarılıp, analiz edilmiştir. Öncelikle güvenilirlik testleri yapılmış, demografik özelliklere göre tanımlayıcı tabloları oluşturulmuştur. Daha sonra demografik özellikler bakımından oluşturulan gruplar arasında kişisel değerler, iş etiği tutumlar, etik iklim ve etik kararı yönünden farklılık gösteren faktörlerin ortalamalarına bakılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to investigate the effects of some individual and organizational factors on the attitudes and behaviors of employees towards work ethics. Second, it is to determine whether the research variables differ according to the demographic characteristics of the sample, whether the employees 'attitudes towards the work ethic, the ethical decisions of the employees' attitudes towards the work ethic and whether they affect the ethical decisions of the employees. To this end, Turkey and labor inspectors who work in Mauritania are made on a quantitative research. The study consists of theory and practice. making literature on the theoretical part, personal values and ethical climate, the impact of employees' ethical behavior and ethical decisions later being introduced theoretical, theoretical information on to Turkey and work in Mauritania in accordance with 152 labor inspectors face to face survey was conducted. The data obtained by sampling were easily transferred to SPSS 20 (Statistical Package for Social Sciences) program and analyzed. Reliability tests were conducted firstly, descriptive tables were formed according to demographic characteristics. Then, the mean values of the factors that differ in terms of personal values, work ethic attitudes, ethical climate and ethical decision were examined and evaluated among the groups formed in terms of demographic characteristics.