Pelvisin instabil posterior halka yaralanmalarında perkütan iliosakral vida ile tedavi sonuçlarımız
Results of treatment wi̇th percutaneous iliosacral screw i̇n the unstable posterior pelvic ri̇ng injury
- Tez No: 518004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: pelvis yaralanması, posterior halka, instabilite, cerrahi tedavi, iliosakral vida, pelvic injury, posterior ring, instability, surgical treatment, iliosacral screw
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada pelvisin instabil posterior halka yaralanmalarında iliosakral vida ile tedavi edilen hastaların radyolojik ve fonksiyonel sonuçları ve sonuçlara etki eden faktörler değerlendirildi. Gereç ve yöntem: 2011–2017 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında pelvisin instabil posterior halka yaralanması olup iliosakral vida ile tedavi edilen 43 hasta retrospektif olarak incelendi. Klinik ve radyolojik takipleri yeterli olan 38 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların radyolojik değerlendirilmesi Henderson'un tarif ettiği şekilde ameliyat öncesi ve sonrası bilgisayarlı tomografi, pelvis a-p ve inlet grafilerle, fonksiyonel sonuçları ise Majeed skorlamasına göre yapıldı. Bulgular: Vakaların 26(%68,4)'sı erkek,12(%31,6)'si kadın olup, ortalama yaş 33,7(15–68) yıl, takip süresi 41,5(12–75) aydı. Hastaların 28(%73,7)'i Tile Tip B ve 10(%26,3)'u Tile Tip C idi. Ortalama operasyona alınma süresi 2,5(1–10) gündü. Otuz sekiz hastada toplam 54 vida kullanıldı. Hastaların; 23(%60,5)'üne S1'e bir vida, 1(%2,6)'ine S2'ye bir vida, 12(%31,5)'sine S1 ve S2'ye birer vida ve 2(%5,2)'sine ise S1 ve S2'ye toplamda 3'er vida kullanıldı. Preoperatif vertikal deplasman miktarı ortalama 4.87±3,2(0–14,4) mm, postoperatif erken dönem 2,16±1,94 (0–8), postoperatif geç dönem ise 2,17±2,11(0–9) idi. Preoperatif ön-arka deplasman ortalama 7,02±2,84(3–14) mm, postoperatif erken dönem 2,94±2,39(0–8), geç dönem ise 3,03±2,43 (0–8) idi. Son kontrollerde ortalama Majed fonksiyonel skoru 84,7±10,5(56–97) idi. Hastaların 22(%57,8)'sinde mükemmel, 12 (%31,5)'sinde iyi ve 4(%10,5)'ünde ise orta sonuç elde edildi. Ek kırık ve organ patolojisi, yaşın, kullanılan vida sayısının ve cinsiyetin fonksiyonel ve radyolojik sonuçlara etki etmediği görüldü(p>0,05). Sonuçlar: Pelvisin instabil posterior halka yaralanmalarında iliosakral vida uygulaması, özellikle hemodinamik olarak instabil hastalarda erken dönemde uygulanabilen, radyolojik ve fonksiyonel sonuçların iyi, komplikasyonların az olduğu bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the radiological and functional outcomes of patients treated with iliosacral screw in pelvic instability posterior ring injuries and the factors affecting the results were evaluated. Material and Method: 43 patients who have pelvic instabil posterior ring injury and treated with iliosacral screw were examined retrospectively between 2011 and 2017, at Department of Orthopedics and Traumatology, Faculty of Medicine, Dicle University. 38 patients with adeguate clinical and radiological follow-up were also studies. The radiological evaluation of the patients was performed by preoperative and postoperative computed tomography as described by Henderson, pelvis a-p and inlet radiography, and functional outcomes were based on Majeed scoring. Results: Twenty-six (68,4%) of the cases were male and 12 (31.6%) were female. The mean age was 33,7 (15–68) years, followed by 41,5 (12–75) months. According to tile classification; 28 (73,7%) were Type B, 10 (26,3%) were Type C. The mean of duration of surgery was 2,5 (1–10) days. A total of 54 screws were used in 38 patients. 23 (60,5%) patients had a screw to S1, 1 (2,6%) to S2 screw, 12 (36,8%) patients were used screws to both S1 and S2 and 2(%5,2) cases, total of 3 screws were used in S1 and S2. The mean of preoperative vertical displacement was measured 4.87 ± 3,2 (0–14.4) mm, postoperative early stage vertical displacement was measured as 2,16 ± 1,94 mm (0–8) mm, late-stage vertical displacement was measured as mean 2,17 ± 2,11 (0–9) mm. Preoperative posterior displacement was 7.02 ± 2.84 (3–14) mm, postoperative early posterior displacement was 2.94 ± 2.39 (0–8) mm, the mean of late displacement was 3.03 ± 2.43 (0–8) mm. The mean Majeed functional score of the patients was 84,7 ± 10,5 (56–97). Functional scores of the patients in 22 (55,3%) of the patients were evaluated as excellent. Twelve (31,5%) of the patients evaluated well, and 4 (10,5%) of the patients the middle and were evaluated moderate. Additional fracture and organ pathology, age, number of screws used and sex did not affect functional and radiological results. Concusion: The iliosacral screw application inpelvic instabil posterior ring injuries is a method that can be applied early in hemodinamically unstable patients with good radiological and functional results and few complications.