Structural behavior of geopolymer concrete beams
Geopolimer beton ile üretilmiş kirişlerin yapısal davranışı
- Tez No: 518028
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geopolimer beton, uçucu kül, cüruf, celik lif, polipropilen elyaf ve kırılma tokluğu, Geopolymer concrete, fly ash, slag, steel fiber, polypropylene fiber and fracture toughness
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, çelik lif ve polipropilen elyaf takviyesinin geopolimer betonun eğilme performansına etkileri araştırılmıştır. Elyaf takviyesi, geopolimer betonun kırılganlığını iyileştirmenin bir yolu olarak ortaya çıkmaktır. Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda sodyum hidroksit (NaOH) ve farklı lif türleri (çelik ve polipropilen lifler) ile uçucu kül/ cüruf kullanIlarak Üretilen geopolimer betonun (FA/GGBFS) performansının incelenmesi amaçlanmıştır. Alkali sıvı, sodyum hidroksit (NaOH) ve sodyum silikat (Na2SiO3) çözeltilerinden oluşmaktadır. Sodyum silikat çözeltisinin sodyum hidroksite oranı 2.50 olarak sabitlenmiştir. Çalışılan ana faktörler işlenebilirlik, basınç dayanımı, yarmada çekme mukavemeti, kritik stres yoğunluğu faktörü ve kırılma tokluğunun değerlendirilmesidir. Çalışma sonuçları, çelik ve polipropilen liflerin uçucu kül/ cüruf esaslı geopolimer betona dahil edilmesinin, yarmada çekme gerilme mukavemeti, eğilme mukavemeti, yük sapma eğrisi altındaki alan ve kırılma enerjisi derecesinde üstün bir artışla sonuçlandığını göstermiştir. Farklı molar konsantrasyonlarda sodyum hidroksitin elyaf takviyeli geopolimer betonun davranışında daha az önemli olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of steel fiber and polypropylene fiber on the flexural performance of fiber-reinforced geopolymer were investigated. Fiber reinforcement has emerged as a way to improve the brittleness of geopolymer. This study aims to examine the performance of fly ash/slag-based geopolymer concrete (FA/GGBFS) with different concentration of sodium hydroxide (NaOH) and different types of fibers (steel and polypropylene fibers). Alkaline liquid consists of sodium hydroxide (NaOH) and sodium silicate (Na2SiO3) solutions. The ratio of sodium silicate solution to sodium hydroxide was fixed to 2.50. The main factors studied were the evaluation of workability, compressive strength, split tensile strength, critical stress intensity factor, and fracture toughness. The study results showed that the incorporation of steel and polypropylene fibers into fly ash/slag based geopolymer concrete resulted in superior enhancement in the splitting tensile strength, flexural strength, area under the load-deflection curve and in the degree of fracture energy however the using of the different molar concentration of sodium hydroxide observed to be less important in the behavior of fiber reinforced geopolymer concrete.