İki değerlikli metallerin hacimli benzoat kompleksleri: Fiziksel ve kimyasal özellikleri
Bulky benzoate complexes of divalent metals: Physical and chemical properties
  1. Tez No: 518055
  2. Yazar: SAFİYE ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş metaller, 6-trimetilbenzoik asit, 4-tert-bütilbenzoik asit, nikotinamid, izonikotinamid, dietilnikotinamid, Transition metals, 6-trimethylbenzoic acid, 4-tert-butylbenzoic acid, nicotinamide, isonicotinamide, diethylnicotinamide
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışmada hacimli benzoik asitler olan 2,4,6-trimetilbenzoik asit (TMBA) ve 4-tert-bütilbenzoik asidin (TBBA) iki değerlikli geçiş metaller ile kompleksleri ([Co(TMB)2(H2O)3].2H2O, [Mn(TMB)2(H2O)3].2H2O, [Mn(TBB)2(H2O)], [Cu(TBB)2(H2O)], [Cd(TBB)2(H2O)2].H2O), metal(II) 2,4,6-trimetilbenzoatlar ve metal(II) ve 4-tert-bütilbenzoatların karışık ligand kompleksleri biyolojik öneme sahip nikotinamid ile ([Mn(TMB)2(NA)2(H2O)2].H2O, [Co(TMB)2(NA)2(H2O)2], [Ni(TMB)2(NA)2(H2O)2], Cu2(TMB)4(NA)2], [Zn(TMB)2(NA)2(H2O)], [Cd(TMB)2(NA)2(H2O)], [Mn(TBB)2(NA)2(H2O)2].2H2O, [Cd(TBB)2(NA)2(H2O)2]. 2H2O, [Co(TBB)2(NA)2)2(H2O)2], [Ni(TBB)2(NA)2(H2O)2].2H2O, [Zn(TBB)2(NA)2(H2O)2], [Cd(TBB)2(NA)(H2O)]), izonikotinamid ile ([Co(TMB)2(İNA)2(H2O)2].2H2O, [Ni(TMB)2(İNA)2(H2O)2].2H2O,[Cu(TMB)2(İNA)2], [Zn(TMB)2(İNA)2], [Cd(TMB)2(İNA)2], [Co(TBB)2(İNA)2(H2O)2], [Ni(TBB)2(İNA)2(H2O)2, [Zn(TBB)2(İNA)2], [Cd(TBB)2(İNA)(H2O)].4H2O) ve dietilnikotinmaid ile ([Mn(TMB)2(DENA)2(H2O)2], [Co(TMB)2(DENA)2(H2O)2], [Cu(TMB)2(DENA)2(H2O)2].H2O, [Co(TBB)2(DENA)2(H2O)2]) olmak üzere 29 yeni kompleks sentezlenmiştir. Sentezlenen komplekslerin yapıları elemental ve termik analiz, IR, UV, 1H-NMR spektroskopileri, toz ve tek kristal X-ışını diffraksiyonu analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, complexes of bulky benzoic acids 2,4,6-trimethylbenzoic acid (TMBA) and 4-tert-butylbenzoic acid (TBBA) with divalent transition metals ([Co(TMB)2(H2O)3].2H2O, [Mn(TMB)2(H2O)3].2H2O, [Mn(TBB)2(H2O)], [Cu(TBB)2(H2O)], [Cd(TBB)2(H2O)2].H2O), mixed ligand complexes of metal(II) 2,4,6-trimethylbenzoates and 4-tert-butylbenzoates with nicotinamide ([Mn(TMB)2(NA)2(H2O)2].H2O, [Co(TMB)2(NA)2(H2O)2], [Ni(TMB)2(NA)2(H2O)2], Cu2(TMB)4(NA)2], [Zn(TMB)2(NA)2(H2O)], [Cd(TMB)2(NA)2(H2O)], [Mn(TBB)2(NA)2(H2O)2].2H2O, [Cd(TBB)2(NA)2(H2O)2 ].2H2O, [Co(TBB)2(NA)2(H2O)2], [Ni(TBB)2(NA)2(H2O)2].2H2O, [Zn(TBB)2(NA)2(H2O)2], [Cd(TBB)2(NA)(H2O)]), with isonicotinamide ([Co(TMB)2(İNA)2(H2O)2].2H2O, [Ni(TMB)2(İNA)2(H2O)2].2H2O, [Cu(TMB)2(İNA)2], [Zn(TMB)2(İNA)2], [Cd(TMB)2(İNA)2], [Co(TBB)2(İNA)2(H2O)2], [Ni(TBB)2(İNA)2(H2O)2, [Zn(TBB)2(İNA)2], [Cd(TBB)2(İNA)(H2O)].4H2O) and with diethylnicotinamide ([Mn(TMB)2(DENA)2(H2O)2], [Co(TMB)2(DENA)2(H2O)2], [Cu(TMB)2(DENA)2(H2O)2].H2O, [Co(TBB)2(DENA)2(H2O)2]) that are biological active ligands, have been 29 new complexes synthesised. The structures of the synthesized complexes were elucidated by using elemental and thermal analyzes, IR, UV, 1 H-NMR spectroscopy, powder and single crystal X-ray diffraction analysis methods.