Diyod lazerle biyostimulasyonun serbest dişeti grefti yara iyileşmesine etkisi
The effect of diode laser biostimulation on free gingival graft healing
- Tez No: 518100
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ATAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dişeti, doku grefti, düşük doz lazer terapi, yara iyileşmesi, gingiva, low level laser therapy, tissue graft, wound healing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada serbest dişeti grefti operasyonuna ek olarak uygulanan düşük doz lazer terapisinin, greftin yara iyileşmesi ve klinik periodontal parametreler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma grubuna 18 yaşından büyük, sistemik olarak sağlıklı, sigara kullanmayan, hamilelik durumu olmayan 20 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Hastalar 2 gruba ayrılmıştır. İlk gruptaki hastalara yapışık dişeti genişliğini arttırmak için serbest dişeti grefti operasyonu yapılmış ve bu grup DG olarak isimlendirilmiştir. İkinci gruba serbest dişeti grefti operasyonuna ek olarak düşük doz diyod lazer biyostimulasyon uygulanmış ve bu grup DG+L olarak adlandırılmıştır. Operasyon öncesi, operasyon esnasında ve operasyondan sonra 10., 21. ve 90. günlerde fotoğraflar alınmıştır. Plak indeksi, gingival indeks, sondlama cep derinliği, klinik ataçman seviyesi, keratinize dişeti genişliği, dişeti çekilmesi gibi klinik parametreler kaydedilmiştir. Ek olarak greft büzülme miktarını belirlemek için, ölçüm periyotlarındaki greft yüzey alanı görüntü değerlendirme programı kullanılarak hesaplanmıştır. Estetik değerlendirmeler ise operasyon öncesi ve operasyon sonrası 90. günde alınan fotoğraflar üzerinden yapılmıştır. Grup içi ve gruplar arası istatistiksel analizlerde plak indeksi, gingival indeks skorları ve sondlama cep derinliği ile klinik ataçman seviyesi bakımından anlamlı fark olmadığı ortaya çıkmıştır (p>0,05). Çalışmanın sonunda her iki grupta keratinize dişeti miktarı anlamlı derecede artmıştır (p 0.05). Çalışmanın sınırları dahilinde, serbest dişeti grefti operasyonuna ek olarak uygulanan düşük doz diyod lazer terapisi daha fazla kök kapaması ile sonuçlanmış; ancak greft iyileşmesi bakımından herhangi anlamlı bir katkı sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of low-level laser therapy as an adjunct to free gingival graft operation on graft healing and clinical periodontal parameters was investigated. Twenty volunteer patients, who were older than 18 years and systematically healthy, non-smokers and not pregnant, comprised the study group. The patients were divided into 2 groups. In the first group, only free gingival graft operation applied to widen attached gingiva and this group was named as DG. In the second group, low dose diode laser biostimulation was applied as an adjunct to free gingival graft operation and this group was called as DG+L. Photographs were taken before and during operation and at the post operative 10th, 21st and 90th days. Periodontal clinical parameters including plaque index, gingival index, probing pocket depth, clinical attachment level, keratinized gingival width and gingival recession were recorded. In addition, the graft surface area was calculated at evaluation periods by using image processing program to determine the amount of graft shrinkage. Aesthetic evaluations were also made on the photographs obtained before operation and at post-operative 90th day. Intra-group and inter-group statistical analyses revealed that there were no significant differences for plaque index, gingival index scores and probing pocket depth, clinical attachment level measurements (p>0,05). At the end of the study, the amount of keratinized gingiva significantly increased in both groups (p 0.05). Within the limits of this study, it was concluded that the adjunctive use of low level diode laser therapy to free gingival graft operation resulted in more root coverage, but did not make any other significant contribution to clinical graft healing.