Anaerobik dayanıklılığın sürat performansı üzerine etkisi
Effect of anaerobic endurance on speed performance
- Tez No: 518104
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobic endurance, Speed, Acceleration, quickness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada profesyonel futbolcularda anaerobik dayanıklılığın sürat performansına etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya, yaşları ortalaması 22.67±3.086 yıl, boyları ortalaması 1.83±0.058 m, vücut ağırlığı ortalamaları 76.33±4.806 kg olan, Türkiye 3. Liginde mücadele eden toplam 15 profesyonel futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Futbolculara ilişkin test ölçümleri çim sahada gerçekleştirilmiştir. Futbolcuların, sürat performansı 30 metre sürat testi ile değerlendirilmiş olup aynı zamanda 5 metre çıkış hızı ve 15 metre ivmelenme performansı da test edilmiştir. Futbolcuların anaerobik dayanıklılık performansı ise üç köşe koşu testi ile test edilmiştir. Futbolcuların anaerobik dayanıklılığı ivmelenme performansını 28.1 % açıklamakta olup, futbolcuların anaerobik dayanıklılık performansındaki bir birimlik artış ivmelenme performansını 0.069 oranında değişime yol açmaktadır. Sonuç olarak; profesyonel futbolcularda anaerobik dayanıklılığın, sürat performansını ve çıkış hızını etkilemediği, fakat hızdaki ani değişimler olarak ifade edilen ivmelenmeyi etkilediği görülmüştür. Bu durumun, sporcuların antrenman seviyelerinin aynı olması ve mücadele açısından benzer özelliklere sahip olmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Anahtar Sözlükler: Anaerobik dayanıklılık, Çabukluk, İvmelenme, Sürat
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of anaerobic endurance on speed performance in professional soccer players. Soccer players characteristics were as follows: age = 22,67±3,086 years, height = 1,83±0,058 m, and body mass = 76,33±4,806 kg. The sample included 15 professional male soccer players. The study involved the players being assessed by the 30 m speed test, 5 m quickness test, 15 m acceleration test, and three corner run test for anaerobic endurance in a soccer season. The anaerobic endurance of soccer players explained for 28.1% of the acceleration performance, which leads to a change of 0.069 in one unit increase acceleration performance of the anaerobic endurance performance of the soccer players. İn conclusion anaerobic endurance in professional soccer players has been shown to affect acceleration, which does not affect speed performance and output speed, but is expressed as sudden changes in speed. This is thought to be due to the fact that the soccer players have the same training levels and have similar characteristics in terms of combat.