Köpeklerde ön çapraz bağ kopuğu'nun modifiye maquet tekniği ile sağaltımı ve alınan sonuçların klinik ve radyografik değerlendirilmesi
Clinical and radiographic evaluation of treatment and acquired results of anterior cruciate ligament rupture with modified maquet technique in dogs
  1. Tez No: 518130
  2. Yazar: ÖZKAY NASİBOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diz eklemi, Köpek, Modifiye Maquet Tekniği, Ön çapraz bağ, Anterior cruciate ligament, Dog, Modified Maquet Technique, Stifle joint
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Köpeklerde ön çapraz bağ kopuğunun operatif sağaltım yöntemi olarak geliştirilen MMT, tuberositas tibia'ya yapılan tam olmayan osteotomi hattı sonucu tuberositas tibia ve tibia arasına yerleştirilen implant yardımı ile tibial platoyu patellar ligamente dik hale getirmeyi ve böylece diz eklemine etki eden kuvvetleri nötralize ederek tibia'nın cranial'e subluksasyonunu dinamik olarak engellemeyi amaçlar. Bu çalışmanın amacı; köpeklerde ön çapraz bağ kopuğunun MMT ile sağaltımının kısa dönem komplikasyonları ile preoperatif ve postoperatif klinik ve radyolojik bulgularını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışma materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan Cerrahi Kliniği'ne Kasım 2016-Kasım 2017 tarihleri arasında arka ekstremitede topallık şikayeti ile getirilip, klinik ve radyolojik muayeneleri sonucunda ön çapraz bağ kopuğu tanısı konan değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 15 adet köpek oluşturdu. MMT ile opere edilen olguların postoperatif 10, 30, 60 ve 90. günlerde klinik ve radyolojik değerlendirmeleri Bilgili ve Nasiboğlu Klinik ve Radyolojik Değerlendirme Skalalarına göre yapıldı. Elde edilen bulgular doğrultusunda postoperatif komplikasyon şekillenen olgularda klinik ve radyolojik iyileşmenin gecikmesine rağmen 90 günlük takip süreci sonunda tüm olgularda iyileşme sağlandığı belirlendi. Komplikasyon olarak %26 intraoperatif distal tuberositas tibia kırığı ve %53 intraoperatif çatlak şekillenirken, postoperatif komplikasyonlar %6,6'lık oranla bir olguda proksimal diafizer tibia kırığı ve %13,3'luk oranla iki olguda distal tuberositas tibia kırığı olarak belirlendi. Preoperatif PTA ortalaması 101,68° olarak belirlendi. Çalışma materyalini oluşturan 15 olguda postoperatif PTA değerleri 88,7°-93,3° arasında değişen değerlerde (ortalama 90,69°) belirlendi ve elde edilen postoperatif PTA'lar ile olgularda klinik iyileşme sağlandı. Sonuç olarak, ön çapraz bağ kopuğunun operatif sağaltımı için klinik olgular üzerinde yapılan bu çalışmada Modifiye Maquet Tekniği uygulandı ve olguların klinik ve radyolojik değerlendirmesi yapılıp teknik başarılı ve uygulanabilir olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
MMT was developed as an operative treatment method of anterior cruciate ligament rupture in dogs. In this technique with the help of implants placed between tibial tuberosity and tibia, aiming to do the tibial plateau slope to an angle perpendicular to the patellar ligament. Thus neutralizing the forces acting on the knee joint and dynamically preventing subluxation of the tibia to the cranial. This study aims to compare preoperative and postoperative clinical and radiological findings with short term complications of MMT treatment of anterior cruciate ligament rupture in dogs. The study material consisted of 15 dogs of various age, gender and breed, who were diagnosed with anterior cruciate ligament rupture as a result of clinical and radiological examinations, brought to Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital Small Animal Surgery Clinic between November 2016 and November 2017 with complaint of lameness in the back limb. Clinical and radiological evaluations were done according to Bilgili and Nasiboglu Clinical and Radiological Evaluation Scales at 10, 30, 60 and 90 days postoperatively. Although clinical and radiological improvement was delayed in the cases with postoperative complications, it was determined that the recovered in all cases after 90 days of follow-up in the direction of acquired findings. As a complication, intraoperatively distal tibial tuberosity fracture with a rate of %26 and fissure with a rate of %53 and postoperatively proksimal diaphyseal tibia fracture with a rate of 6.6%, and distal tibial tuberosity fracture in two cases with a rate of 13.3% were defined. The mean preoperative PTA was 101,68°. Postoperative PTA values were determined as mean 90,69° between 88,7° and 93,3° in 15 cases which constituted the study material and clinical improvement was achieved with the obtained postoperative PTAs. In conclusion, Modifiye Maquet Technique was applied in this study on clinical cases for operative treatment of anterior cruciate ligament rupture and the clinical and radiological evaluation of the cases was performed and the technique was determined to be successful and feasible.