Köpeklerde ön çapraz bağ kopuklarına predispoze ırkların klinik değerlendirilmesi
Clinical Evaluation of Predisposition of Dog Breeds to Rupture of Cranial Cruciate Ligament
- Tez No: 282218
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Basış açısı, fossa interconylaris, köpek, ön çapraz bağ kopuğu, predispoze ırklar, Dog, intercondylar notch, knee joint angle in standing position, predisposition of dog breeds, rupture of the anterior cruciate ligament.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, köpeklerde ön çapraz bağ kopuklarına predispoze olarak bildirilen ırkların klinik değerlendirilmesi; değişik ırk, yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığındaki sağlıklı köpeklerde özellikle basış açısı ve fossa intercondylaris'in anatomik darlığı yönünden incelenmesi, klinik ve radyolojik değerlendirmeler ile karşılaştırılması amaçlandı.Çalışmanın materyalini Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı Kliniğine getirilen değişik ırk, yaş, cinsiyetteki 22 kg üstündeki yetişkin iri yapılı ırklardan 23 köpek oluşturdu.Tüm olgularda diz eklemi basış açılarının ve diz ekleminin posterior-anterior radyografik görüntülerinde fossa intercondylaris'in ölçümleri yapıldı.Ölçümler sonucunda, Chow Chow ırkı köpeklerde basış açısı 160º bulunurken diğer ırklarda ortalama 130º bulundu. Chow Chow ırkında fossa intercondylaris centralis genişlik indeks'i 0.15 mm/mm ölçüldü. Labrador ve Golden Retriever ırkı köpeklerde sırası ile 0.16 mm/mm, 0.17 mm/mm ölçüldü. Kangal ırkı köpeklerde ise 0.26 mm/mm ölçüldü.Bu klinik çalışmanın sonucunda, özellikle büyük ırk köpeklerde ön çapraz bağ kopuklarının predispoziyonunun belirlenmesi açısından diz eklemi basış açısı ve fossa intercondylaris'in anatomik darlığının ölçümünün önemli olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study, reported in dogs as breeds predisposed clinical evaluation rupture of anterior cruciate ligament; different race, age, gender and body weight of healthy dogs, especially knee joint angle in standing position and the fossa intercondylaris's shortness of anatomical examination, was aimed to compare with clinical and radiological assessments.The material of the study included 23 dogs (more than 22 kg) of various large breeds, age and gender presented to Ankara University, School of Veterinary Medicine, Department of Surgery.In all cases, the knee joint angles in standing position and posterior-anterior radiographic images of intercondylar notch in the knee joint were measured.The knee joint angle in standing position and intercodylar notch were measured in all the cases. The mean knee joint angle in standing position in Chow Chow breeds were 160 º, while in other breeds, it was 130 º. The mean intercondylar notch width index was 0.15 mm / mm in Chow Chows, 0.16 mm / mm and 0.17 mm / mm in Labradors and Golden Retrievers respectively, and 0.26 mm / mm in Anatolian Shepherd Dogs.In conclusion, the results of this study showed that the anterior cruciate ligament in the knee joint angles in standing position and measurement of the anatomical stenosis in the intercondylar notch were important particularly in large breeds of dogs to determine their predisposition to rupture of the anterior cruciate ligament.