Türkiye'de STK oluşumu olarak futbol taraftar yapılanmaları
Football supporter structers as the formation of non-governmental organization
  1. Tez No: 518175
  2. Yazar: TUNAY DİLİCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ CERRAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Supporter, Football, Congress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye'de bulunan futbol taraftar yapılanmalarının Sivil Toplum Kuruluşu oluşumu bakımından değerlendirilmesi ve bu anlamda gelmiş olduğu seviyenin tespit edilmesi tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Araştırma, Türkiye'de büyük bir olgu olan“FUTBOL TARAFTARLIĞI”ve bu anlamda“FUTBOL TARAFTAR YAPILANMALARINI”incelemek, STK anlamında yapılanmaların ulaştığı seviyenin tespit edilmesini hedeflemektedir. Ayrıca Türkiye'de büyük bir fenomen olan Futbol sevgisi ve bu anlamda kurulan çeşitli Futbol Taraftar Yapılanmaları da araştırmanın temel hedeflerinden biridir. Türkiye'de FUTBOL TARAFTARLARI ulusal anlamda yeni yapılanmakta, bugüne kadar da ortak hedefler anlamında etkili bir birlik oluşturdukları (henüz) söylenemez. 01.04.2012 tarihinde Tüm Futbol Taraftarları Federasyonu (TFTF) kurulmuş olup, Türkiye genelini temsil konusunda bir konsensüs sağlanma konusunda çalışmalar yürütmektedir. Futbol Taraftarları zaman zaman ülke gündemine negatif imajla gelmekte ve kamu güvenliğini ihlal eden olaylar ile anılmaktadır. Araştırma sonuçları kamu adına karar vericilerin Futbol taraftar kültürünü tanımaları, muhtemel reaksiyonlarını öngörmeleri ve taraftarların beklentilerinden bilgi sahibi olmaları anlamında da katkı sunabileceği öngörülmektedir. Avrupa ülkelerinde futbolun ticarileşme sonrasındaki ücretlendirmeleri bazı sosyal tepkileri de beraberinde getirmiştir. STK kapsamında demokratik yapılanmalar ile hak arayışlarına gidilmiştir. Avrupa Futbol Taraftarları Federasyonu (Football Supporters Europe e.V.) kurularak bugüne kadar etkili çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Sessiz yığınların sesi olmayı hedefleyen yapılanma, her yıl Futbol Taraftarlar Kongresi (European Football Fans Congress – EFFC) düzenleyerek tabanda birliktelik ve ortak hareket edebilmeyi öngörmektedir. Bu çalışma yapılırken taraftar topluluklarının elde edebileceği avantajlar net olarak belirlenmekle birlikte tıpkı Avrupada ki örnekleri gibi modern bir anlayışla maç izleme ve olaylara tepki verme yetisi kazandırılmak temel hedef olmuştur. Anahtar Kelime: Taraftar, futbol, kongre
Özet (Çeviri)
Football fans in Turkey Embodiments of Civil Society Organization in terms of formation and evaluation is the main subject of the thesis was to determine the level which has arrived in this way. Research, which is a huge phonemon in Turkey“football fans”and in this sense“football fan Structure”examine within the meaning of NGO aims at detecting the level it has been reached also love of football with a grey variety of phonemon in turkey and football fan embodiments established in this way is the one of the main objectives of the research. Football Fan restructing in the sense of being national in Turkey, they form on effective unit for the common goals so far (not yet) be said. 01.04.2012 date of All Football Supportes Federation has been established, Turkey is conducting studies on consensus achieved in representing the public. Fans of Football come from time to time in this counrty's agenda with negative image and are referred to as violating public security. It is predicted that the result of the research can contribute to decision makers on behalf of public by defining football fans cultures anticipating their possible reactions and having knowledge from their supporters in European countries the postponement of the commercialization of Football brought with it some social reactions. Democratic structures within the Nhi have been sought for rights. The foottball supporters federation has been established and been so successfull so far. The organization which aims to be the voice of silent masses predicts that each year European Football Fans Congress can be organised and be able to act together. The purposes and results of this work have been formed by me by taking the opinons of the football fans and coming up with their expert opinions on what steps should be taken to support them when they take these steps. While this work is being done, the advantages that the supporters can gain are clearly identified also the main aim was to gain the ability to monitor and respond events with modern understanding like the ones in Europe.