Sağlıklı bireylerde makro besin öğeleri kombinasyonunun kan glukoz düzeyine etkisinin değerlendirilmesi
Assessment the effect of the combination of macro nutrients on blood glucose levels in healthy subjects
  1. Tez No: 518178
  2. Yazar: BERRAK ERGÜDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZERSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kan glukozu, makro besinler, sağlıklı bireyler, Macro nutrients, blood glucose, healthy individuals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Makro besin öğelerinin özellikle diyet proteinlerinin karbonhidratlarla beraber tüketiminin sağlıklı bireylerde plazma insülin konsantrasyonlarını ve postprandial kan glukozunu olumlu etkilediği klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Bu gerekçeden hareketle planlanan çalışmada reçel ve reçel ile birlikte tüketilen yumurtanın kan glukoz düzeyine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Haliç Üniversitesi'nde, Beden Kütle İndeksi 20-25 kg/m2 aralığında olan, eşlik eden kronik hastalığı bulunmayan, sigara kullanmayan, yaşı 18-65 aralığında ki 10 kadın,10 erkek birey dahil edilmiştir. Katılımcıların bazal metabolizma hızları hesaplanarak, fiziksel aktivite düzeyleri göz önünde bulundurularak, % 55-60 karbonhidrat, %12-15 protein ve %25-30 yağ içeren sağlıklı beslenme programları oluşturulmuştur. Bireylere minimum 8 saatlik açlık üzerine reçel(40 g) ve reçel(40 g)+ yumurta(50 g) yedirilerek besinlerin açlık kan glukoz düzeylerine etkilerine bakılmıştır. Test yiyecekleri verilmeden önce ve verildikten sonra 30 dk, 60 dk ve 120 dk' lık periyodlarla parmak ucundan 3 gün boyunca kan glukoz düzeyi ölçümü yapılmış ve 3 günün ortalaması analizde kullanılmıştır. Test yiyeceklerinin verildiği dönemde bireylerin beslenme programlarına uyumları takip edilmiştir. Araştırma sonucunda; reçel verildikten 60 dakika sonraki kan glukoz değeri anlamlı olarak reçel + yumurta verildikten 60 dakika sonraki kan glukoz değerinden yüksek bulunmuştur (p:0,006.0,05). Sağlıklı bireylerde protein içerikli diyetin glisemi yanıtını olumlu etkilediği saptandığı için önerilebileceği, kan glikoz düzeyindeki artış riskini azaltacak faktörler kapsamında yeni araştırmaların planlanmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Clinical studies have shown that the consumption of macro nutrients, especially dietary proteins, with carbohydrates positively affects plasma insulin concentrations and postprandial blood glucose in healthy individuals. For this reason, it was aimed to determine of the blood glucose level the effects of jam and eggs contained with jam. In the study Haliç University included 10 female and 10 male individuals who aged between 18 and 65, Body Mass Index of 20-25 kg / m2, no accompanying chronic disease, and no smoking. Baseline metabolism rates of participants were calculated and healthy nutrition programs including 55-60% carbohydrate, 12-15% protein and 25-30% fat were established considering physical activity levels. Individuals were fed jam (40 g) and jam (40 g) + egg (50 g) on a minimum of 8 h fasting to determine fasting blood glucose levels of the foods. Blood glucose levels were measured from the fingertip for 3 days at 30 min, 60 min and 120 min periods before and after the test food was administered and the mean of 3 days was used in the analysis. During the period when the test food was given, compliance with the individual nutrition programs was monitored. As a result of the research; blood glucose value after 60 minutes from when the jam value was found to be significantly higher than the was given to the jam + egg after 60 minutes(p:0,006.0,05). As the protein-containing diet has been found to have a positive effect on the glycemic response in healthy individuals, it has been concluded that it is important to plan new investigations within the context of factors that may reduce the risk of an increase in blood glucose level.