İkinci mertebeden diferensiyel denklemlerin salınımlılığı veya salınımsızlığı için karşılaştırma kriterleri
Comparison criteria for removal or inhalation of differential equations of the second merestege
- Tez No: 518204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAMER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Differential Equation, Oscillation, Riccati Technique
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Diferensiyel denklemler birçok uygulamalı bilim dallarında fizik, kimya, biyoloji, mühendislik hatta sosyal bilimlerde uygulama alanına sahiptir. Bu nedenle diferensiyel denklemlerin çözümlerinin bilinmesi önemlidir. Ancak belli tipdeki denklemler hariç, genelde diferensiyel denklemlerin analitik çözümleri elde edilememektedir. Diferensiyel denklemlerin çözümleri için analitik ifade bulunamaması durumu, araştırmacıları çözümleri elde etmeden çözümlerin davranışını inceleme itmiştir. Ancak, gelecek hakkında bilgi edinebilmek için geçmişin dinamik yapısı da iyi bir şekilde bilinmeli ve kullanılmalıdır. Geleceğin araştırılmasında, geçmişin göz ardı edilmesi, gerçekliğin de göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda modele zaman geçikmelerinin dahil edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Derleme niteliğinde olan bu tez 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde diferensiyel denklemlerin nitel (kalitatif) teorisine ilişkin temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde literatürde sıkça karşılaşılan bazı karşılaştırma teoremleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve dördüncü bölümde belli tipten farklı iki fonksiyonel diferensiyel denklemlerin salınımlı çözümlerinin davranışları incelenmiştir. Beşinci bölümde bazı uygulamalar ve sonuçlar üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler : Diferensiyel denklem, Salımlılık, Riccati Tekniği.
Özet (Çeviri)
Differential equations are applied in physics, chemistry, biology, engineering and even social sciences in many applied sciences. For this reason, it is important to know the solutions of the differential equations. However, except for certain types of equations, analytic solutions of differential equations are generally not obtained. In the absence of analytical expressions for the solution of differential equations, researchers have sought to examine the behavior of solutions without obtaining solutions. However, the dynamic structure of the past must be well known and used in order to learn about the future. In the search of the future, the ignorance of the past causes the reality to be ignored. In this context, the inclusion of model time lags is of great importance. This thesis consists of five chapters. In the first chapter, basic definitions and theorems about the qualitative theory of differential equations are given. In the second chapter, some comparative theorems which are frequently encountered in the literature are emphasized. In the third and fourth chapters, the behavior of the oscillatory solutions of two different functional differential equations of a certain type is investigated. In the fifth chapter, some applications and results are discussed.