Yüksek mertebeden diferensiyel denklemlerin salınımlılığı
Oscillation of higher order differential equations
  1. Tez No: 259519
  2. Yazar: HÜLYA DURUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferensiyel denklemler, salınımlılık, salınımsızlık, neutral, gecikme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Diferensiyel denklemler üzerinde uzun yıllardır çalışılmaktadır ve diferensiyel denklemlerin birçok bilim dalında uygulaması mevcuttur. Yıllardır gecikmeli diferensiyel denklemlerin çözümünün salınımlılığını inceleyen çok sayıda çalışma yapılmıştır. Birçok yazar diferensiyel denklemin çözümünün salınımlılığı konusunu incelemiştir. Bu tezin birinci bölümünde diferensiyel denklemlerin salınımlılığı ile ilgili elde edilen sonuçlardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde diferensiyel denklemlerin salınımlılığı için gerekli olan temel kavram ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde salınımlı katsayılı yüksek mertebeden lineer olmayan gecikmelidiferensiyel denklemlerinin salınımlılık durumları incelenmiştir. Dördüncü bölümde iseşeklindeki yüksek mertebeden lineer olmayan neutral salınımlı katsayılı fonksiyonel tipli diferensiyel denklemin sınırlı çözümlerinin salınımlılığı için yeter şartlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Differential equations has been studied for a long time and its applications are avaliable in many scientific branches. In many years there has been much research activity concerning the oscillaton of delay differential equations. In the first chapter of the thesis, we tread some results given for differential equations in the literature. In the second chapter, general defination and some theorems for oscillations of delay differential equations are given. In the third chapter, oscillation of higher order nonlinear delay differential equations with oscillatory coefficientshave been examined. In the fourth chapter, where our original results are given, the higher order nonlinear neutral type functional differential equationis considered and sufficient conditions for oscillation of bounded solutions of this equation are given.Keywords and Phrases: Differential equations, oscillation, nonoscillation, neutral, delay.