Açık ekonomik sistemde çatallanma analizi
Bifurcation analysis in open monetary economic system
- Tez No: 518209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kararlılık ve Çatallanma, Fark Denklem Sistemleri, Hopf Çatallanma Teoremi, Nümerik Analiz, Stability and Bifurcation, Discrete Equation Systems, Hopf Bifurcation Theorem, Numerical Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin temel amacı, politikaya bağlı ekonomik dinamik sistemdeki olası çatallanmaları tespit etmektir. Çatallanma analizinde iki farklı para politikası kullanılmıştır. Bunlar Taylor kuralı ve enflasyon hedefleme kuralıdır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, dinamik ekonomik sistemlerde çatallanma analizi hakkında bilgi verildi ve ekonomik sistemlerde görülebilecek çatallanmaların oluşma şartları açıklandı.Dinamik sistemlerde Hopf(Neimark-Sacker) çatallanma ve Period Doubling(Flip) çatallanma örneklerle incelendi. İkinci bölümde, tez çalışmasında kullanılacak olan ekonomik modelin yapısı ve para politikaları verildi. Fark denklem sistemlerinin tanımı ve sınıflandırılması yapıldı. Üçüncü bölümde, Hopf çatallanma teoremi, ekonomik sistemin nümerik analizinin yapılması ve bu nümerik analiz sonucunda elde edilen çeşitli çatallanmaların faz diyagramları yer aldı. Dördüncü bölümde, tez çalışmasından elde edilen sonuçlara yer verildi.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to identify possible bifurcations in the political dynamic economic system. Two different monetary policies were used in the analysis of bifurcation. These are the Taylor rule and inflation targeting rule. The thesis consist of four section. In the first section, information about bifurcation analysis is given in dynamic economic systems and the conditions under which bifurcations can be seen in economic systems are explained. Hopf(Neimark-Sacker) bifurcation and Period Doubling(Flip) bifurcation in dynamic systems have been examined with examples. In the second section, the structure of the economic model to be used in the thesis study and the monetary policy are given. The definition and classification of discrete equation systems have been done. In the third section, The Hopf bifurcation theorem, the numerical analysis of the economic system, and the phase diagrams of the various bifurcations obtained as a result of this numerical analysis. In the fourth section, the results obtained from the thesis study are included.