Panoramik Asansör Tasarımı
The design of panoramic elevator
  1. Tez No: 518222
  2. Yazar: SEDEF SEVİNÇ AVTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL GERDEMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panoramik asansör, asansör, kılavuz raylar, karşı ağırlık, Panoramic Elevator, elevator, elevator guide rails, counterweight
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan tez çalışmasında asansörün tarihçesi, çalışma şekillerine göre çeşitleri, kuyuyu oluşturan elemanlar ile teknik özellikleri, panoramik asansör projelerinin çizilmesi, 3 boyutlu modellenmesi, karşı ağırlık kılavuz raylarının TS EN 81-1 standardına göre sayısal hesapları ve karşı ağırlık karkasının sonlu elemanlar yöntemine göre analizi yer almaktadır. Yükselen binalar ile birlikte yapılara estetiklik katma düşüncesinin artmasıyla panoramik asansörler çok daha tercih edilir olmuştur. Görsel olarak en iyi sonucu veren tasarımlardır. Literatürde bu konuda kapsamlı bir çalışma bulunmadığı için bu konuda eksikliği gidermek amacıyla bu konu üzerinde çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is to include the history of the elevator, the varieties based upon types of work, well building elements and technical specifications, drawing panoramic elevator projects, 3D modeling, and the analysis of numerical calculations according to TS EN 81-1 standard of counterweight guide rail and the finite element method of counterweight carcass. Panoramic elevators are much more preferred with the rising idea on aesthetics to buildings associated with the increase of the skyscrapers. They are visually the best designs. However, there is not a comprehensive study on this subject in the literature, therefore my thesis aims to fulfill this literature gap.