Türevli halkaların değişmeliliği üzerine
On commutativity of rings with derivatİon
  1. Tez No: 518223
  2. Yazar: GÖKŞİN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KANDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asal halka, Türev, (sigma, tau)- türev, Lie ideal, tau)-Lie ideal, tau)-Jordan ideal, Prime ring, Derivation, (sigma, tau)-Derivation, Lie ideal, tau)Lie ideal, tau)-Jordan ideal
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1045
Özet
Bu çalışmada, karakteristiği ikiden farklı olan asal halkalarda, Lie ideal, (sigma,tau)-Lie ideal ve (sigma,tau)- Jordan ideal içeren değişmelilik koşullarının bazılarına yer verilmiştir. Çalışma temel olarak 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bu konuyla igili yapılan çalışmalar anlatılmıştır.İkinci bölümde, bu tezi anlamada ve okumada kolaylık sağlayacak bazı genel bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan kavram ve önemli sonuçlar yine bu bölümde yer almaktadır. Üçüncü bölümde türev ve (sigma,tau)-türevli halkalarda [3], [4] ve [5] çalışmaları incelenerek Lie ideal ve (sigma,tau)-Lie ideal içeren değişmelilik koşullarının bazıları incelenmiştir. Dördüncü bölümde türevli halkalarda (sigma,tau)-sağ Jordan ideal içeren [11] ve [12] çalışmaları incelenerek değişmelilik koşullarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Lie ideal, (sigma,tau)-Lie ideal and (sigma,tau)- Jordan ideal are given some commutativity conditions of the characteristic two of different prime rings. This study consists of 4 chapters. In the first chapter, information about the corresponding subject has been reviewed. In the second chapter, the general background which may help to make the understanding and the reading of this thesis easier is fixed. Further, the basic notions and the frequently used important results from the references take places in this chapter. In the third chapter, [3], [4] ve [5] studies by examining derivation and (sigma,tau)- derivations with rings the conditions of commutativity of the rings. In the fourth chapter, derivations with rings (sigma,tau)- right Jordan ideal including [11] ve [12] stduies by examining the conditions of commutativity of the rings.