Zârî'nin Manzûme-i Şemâil-i Şerîf'i inceleme- transkripsiyonlu metin
The analyis of Zârî's Manzûme-i Şemâil-i Şerîf transcriptional text
  1. Tez No: 518248
  2. Yazar: KUDRET ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE GÖKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zârî, Hilye, Şemâil, Peygamber, Sahabe, Zari, Hilye, Şemail, Probhet, Companions of Mohammed
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Yüzyıllardır hilye ve şemâiller Hz. Peygamber (S.A.V.)'in hatırasını yaşatmakta olup O'nun tüm insanlığa örnek olan kişiliğini diğer nesillere aktarmada çok önemli bir işleve sahiptir. Her ne kadar hilye ve şemâiller birbiriyle karıştırılsa da aralarında temel bazı farklar vardır. Şemâiller Hz. Peygamber (S.A.V.)'in insani yönü, yaşama şekli ve hayatını tasvir eder. Yani kısaca şemâil, kişisel portrelerden oluşur. Hilyelerden daha kapsamlıdır. Bu çalışmada, Zârî'nin Manzûme-i Şemâil-i Şerîf adlı eserinin incelenmesi amaçlanmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmada, birinci bölümde Zârî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Türk edebiyatında hilye ve şemâiller hakkında bilgi verilerek, Türk edebiyatında hilye ve şemâiller kategoriler halinde sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde, Manzûme-i Şemâil-i Şerîf hakkında genel bilgiler verilerek, nüsha tasvifi yapılmıştır. Daha sonra eserin muhteva ve dil özellikleri üzerinde durulmuştur. Bâblar halinde yazılan eser özetlenerek eserde geçen sahabeler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Son olarak eserde yer alan iktibaslar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, metin kuruluşunda dikkat edilen hususlar ve transkripsiyon alfabesi ile tenkitli metin verilmiştir.
Özet (Çeviri)
For ages,“Hilye and ”Şemail“ (the facial expression of Prophet Mohammed ) has been cherished memory of Him and they have had an important function as a sample of His personality for transferring to other generations. However, it is confused to distingush what Hilye and Şemail are, there are basic differences between them. ”Şemail" shows us the humanity of Prophet Mohammed, His daily routinr and His lifestyle. Briefly, Şemail is a personal portrait. İn this study Zârî'nin Manzûme-i Şemâil-i Şerîf his work is to conduct a study of Part Four the first chapter of the study Zârî'nin information is given about the works. In the second part, in the Turkish literature hilye and şemail providing information about Turkish literature hilye and şemail are classified in categories. Third chapter Manzûme-i Şemâil-i Şerîf providing general information about mystical copies were made. Focuses on language features and content of later work written in Sections, the work is summarized in the book, last is general information about the companions. Finally, in work adoptation have been tackled. In the fourth chapter, the matters to be considered in the establishment of the text and text with transcription alphabet method are given.