جواهرُ الكَلامِ لمحمد بن محمد بن شرف الدّين الزّرعيّ ت779 ه (من أول الباب الثّالث في التّهاني إلى نهاية الباب الخامس في الشفاعات ) دراسةً وتحقيقاً
Muhammed b. Şerafüddin ez-Zerî'nin Cevâhiru'l-Kelam İsimli Mahdut eserinin tahkiki (Üçüncü bölümden beşinci bölümün sonuna kadar) / Editing of Muhammad b. Sharaf al-Dīn al-Zarī's limited work entitled Jawāhir al-Kalām (From the third chapter to the end of the fifth chapter)
  1. Tez No: 789565
  2. Yazar: MOHAMMED RASHID KHALAF KHALAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Tahkik, Cevâhiru'l-Kelam, Şerafüddin ez-Zer'î, Arabic literature, investigation, Sherafüddin Al-Zarai, manuscript
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, ilmi ve kıymetli eser olan Kadı Şerafüddin Muhammed bin Muhammed bin Müşerref bin Mansur ez-Zerî'nin (h.799/m.1377) Cevâhiru'l-Kelam adlı eserindeki üçüncü bölümün başından beşinci bölümün sonuna kadar olan bölümlerin tahkikini ele almıştır. El yazma eser müellifin isimlendirdiği tebrikler, taziyeler ve şefaatler gbi bölümleri içermektedir. Müellif yöntem olarak bir bölümde ahlaki insani değerleri içeren ve toplumsal ilişkileri artıran aynı minvaldeki şiir ve nesiri toplamayı ilke edinmiştir. Müellif kullandığı bilgilerin bir kısmını asrından diğerlerini ise önceki dönemlerdeki edebi kaynaklardan belagat edeb ve dile ait kaynaklar arasından seçmiştir. El yazma eserin önemi, müellifin kadı iken sultanla aralarında geçen resmi hitap ve belgeleri içermesidir. Araştırmada uygulanan yöntem, müellifin yazdığı şekliyle metinlerin ortaya çıkarılması, dikte edilmesi ve eserin tahkikidir. Yine metinde geçen âyet, hadis, şiir ve nesir yazılarının kaynaklarını ortaya koymak, kapalı kalan yerlerde açıklamalar getirmektir. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Kitap bedi ilminin çeşitlerinden seci, cinas, tıbak gibi sanatları gösteren asrındaki yaygın kültürel örneklerden biridir. Yine kitap, toplumsal adetlerdeki tebrikler taziyeler ve benzeri şeylerdeki konuşmalar ve yazışmaları içermektedir.
Özet (Çeviri)
This research deals with the verification of the sections from the beginning of the third chapter to the end of the fifth chapter in the work of Kadı Şerafüddin Muhammed bin Muhammed bin Müşerref bin Mansur ez-Zerî (h.799/m.1377), which is a scientific and valuable work. . The manuscript contains parts such as congratulations, condolences and intercessions named by the author. As a method, the author has adopted the principle of collecting poetry and prose in the same way, which includes moral human values and increases social relations. The author chose some of the information he used from his century, and others from literary sources in previous periods, among the sources of rhetoric and language. The importance of the manuscript is that it contains the official addresses and documents between the author and the sultan while he was a kadi. The method applied in the research is to reveal the texts as abandoned by the author, to dictate them and to verify the work. Again, it is to reveal the sources of the verse, hadith, poetry and prose writings in the text and to bring explanations in the closed places. The following conclusions were reached in the research: The book is one of the common cultural examples of its century, which shows the arts such as the science of bedi, such as seci, pun, and tibak. Again, the book contains conversations and correspondence about social customs, congratulations, condolences, and the like.