Hipertansif ve hipertansif olmayan koroner arter hastalarında telomer uzunlukları ile TERT geni promoter dizisinin ve TERC geni ekzon dizisinin incelenmesi
Investigation of telomere length, TERT gene promoter and TERC gene exon sequences in hypertensive and non-hypertensive coronary artery disease patients
  1. Tez No: 518260
  2. Yazar: CEM HOROZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ZEYBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Telomere, TERC, TERT, Coronary Artery Disease, RT-PCR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Koroner Arter Hastalığı (KAH) koroner arterlerin daralma veya tıkanması ile akut kan akımının kısmi yada tamamen kesilmesiyle meydana gelmektedir. Koroner arter hastalığı benzer hastalık spektrumu olan koroner ve iskemik kalp hastalıkları kardiyovasküler hastalıklar arasında mortalite yönünden ilk sırada gösterilmektedir. Telomer, telomeraz ve ilişkili genler bir çok hastalık grubu ile ilişkisi gösterilmiş olup, telomer ve şelterin kompleksi genleri koroner arter hastalığı yönünden ilişkili olduğuna yönelik veriler bulunmaktadır. Çalışmamızda RT-PCR (Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu) metoduyla 125 vakada kadın ve erkek koroner arter hastalarında hipertansif ve hipertansif olmayan karaktere göre telomer boy uzunluğu incelenmiştir. Aynı vakalarda TERC geni ekzon dizisi ve TERT geni promoter dizisi sanger metoduyla incelenmiştir. Hipertansif olmayan erkeklerin, hipertansif erkeklere göre telomer boylarının kısa olduğu (p: 0,0001), Hipertansif olmayan erkek vakaların, kontrol grubu kadınlara göre uzun olduğu (p:0,004), Hipertansif erkek vakaların, hipertansif olmayan kadın vakalara göre telomer boyunun uzun olduğu (p: 0,0001) ve hipertansif erkeklerin, hipertansif kadınlara, kontrol grubu kadınlara ve kontrol grubu erkeklere göre uzun olduğu istatistiksel olarak gösterilmiştir (p: 0,0001). TERC genlerine ait dizi analizi incelendiğinde hipertansif olmayan erkeklerde g.3:169765152delG, g.3:169765148delC g.3:1697655156delG'a rastlanmıştır. Hipertansif erkeklerde g.3:169765148delC, mutasyonuna rastlanmıştır. Hipertansif olmayan kadınlarda g.3:169765152delG g.3:169765148delC, g.169765081delA mutasyonuna rastlanmıştır. Hipertansif kadınlarda g.169765124delG, ekzon dizisinde g.3:169764894delA ve 169764850delC mutasyonlarına rastlanmıştır. TERT genine ait ilişkili veri bulunamamıştır. Çalışmamız sonucunda, koroner arter hastalığında telomer boyunun cinsiyet ve hipertansiyona bağlı olarak değiştiği istatistiksel olarak gösterilmiş olup, TERC gen dizisinde delesyonlara rastlanmıştır. Koroner arter hastalığında telomer boy uzunluğu ve ilişkili genlerin patogenezle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Telomer, TERC, TERT, Koroner Arter Hastalığı, RT-PCR
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) occurs in a result of narrowing or obstruction of coronary artery with partial or total limitation of acute blood flow. Coronary artery disease is the most common disease for mortality in among coronary and ischemic cardiovascular disease. Relations between telomere, telomerase, telomere associated genes and several diseases have been demonstrated that telomere and shelterin complex genes are associated with CAD. In our study, telomere lengths were investigated in total 125 male and female hypertensive and non-hypertensive patients by RT-PCR method. Also, TERC gene exon and TERT promoter sequences were analyzed via Sanger sequencing method for same cases. It was showed that telomere length of male non-hypertensive patients was statistically shorter than male hypertensive cases (p: 0,0001), male non-hypertensive's telomere length was more longer than female healthy control group (p: 0,004), also, telomere length of male hypertensive patients was found to be more longer than female non-hypertensive patients, and telomere length of male hypertensive patients was found to be significantly longer than female hypertensive patients, male and female healthy control groups (p: 0,0001). ). There was no relation between TERT promoter sequence and CAD. Sequence analysis of TERC gene, g.3:169765152delG, g.3:169765148delC and g.3:1697655156delG mutations have been shown in male hypertensive cases. In male hypertensive patients had g.3:169765148delC mutation. g.3:169765152delG g.3:169765148delC, g.169765081delA mutations were found in female non-hypertensive cases. g.169765124delG, both g.3:169764894delA and 169764850delC mutations were found respectively in intron and exon region in female hypertensive patients. As a conclusion of our study, it was demonstrated that telomere length varied statistically depending on sex and hypertension, and deletions have been found in TERC gene sequence for CAD. It is considered that telomere length and related genes are associated with CAD pathogenesis.