Sirkadyen saat ilişkili Rev-erb gen varyasyonlarının koroner arter hastalarında metabolik etkilerinin araştırılması
Investigation of the metabolic effects of circadian clock-related Rev-erb gene variations in coronary artery patients
  1. Tez No: 844830
  2. Yazar: RUKİYE YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ AYDOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KAH, Rev-erb Beta, Rev-erb Alfa, Sirkadiyen Saat, IL-6, CAD, Rev-erb Beta, Rev-erb Alpha, Circadian Clock, IL-6
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Epidemiyolojik çalışmalar sirkadiyen ritimlerin özellikle kardiyometabolik sendromlar başta olmak üzere kardiyovasküler sağlıkla yakın ilişkili olduğunu göstermektedir. Sirkadyen saatin en önemli komponentlerinden biri olan Rev-erb'ler ligandla düzenlenen transkripsiyon faktörlerinin büyük bir nükleer reseptör süperailesine aittir. Rev-erb'ler tarafından lipid metabolizmasının düzenlenmesinin kısmen kolesterol metabolizmasında yer alan genlerinin represyonuyla gerçekleştiği bildirilmiştir. Ayrıca periferik sirkadiyen saatin eNOS ekspresyonunu düzenleyebileceği ve nitrik oksit (NO)'in Rev-erb için fizyolojik bir ligand olduğu önerilmektedir. Bu çalışmada, Rev-erb alfa geninde rs2314339 C>T ve rs72836608 C>A gen varyasyonları koroner arter hastalığı (KAH) olan hastalarda ve kontrollerde metabolik parametreler, NO ve IL-6 düzeyleriyle olası ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 126 KAH hastası ve 125 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Rev-erb alfa gen varyasyonları gerçek-zamanlı-PCR yöntemi ile tespit edilmiş, NO ve IL-6'nın serumdaki çözünür düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Rs2314339 C>T normal homozigot CC genotipi (p=0,04) ile rs72836608 C>A'nın nadir homozigot AA genotipi (p=0,02) ve A alleli (p=0,009) artmış KAH riski ile ilişkili bulunmuş ve kardiyovasküler risk faktörlerinin varlığına göre KAH riskine etkilerinin farklı olduğu gözlenmiştir. Rs72836608 C>A polimorfizmi hipertansif (p=0,016), normal kilolu (pT polimorfizmi erkek (p=0,008), normal kilolu (p=0,002), diyabetik olmayan (p=0,024) ve normolipidemik bireylerde (p=0,028) KAH riskinde artışla ilişkilidir. Ayrıca rs72836608 minör A allel frekansının 60 yaş altındaki erkek hastalarda daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p=0,031), Çok değişkenli regresyon analizinde cinsiyetten bağımsız olarak toplam grupta rs72836608 A alleli (p=0,033), hiperlipidemi (p=0,003), hipertansiyon (pT ve rs72836608 C>A polimorfizmlerinin Tip 2 diyabet, obezite ve hiperlipidemi risk faktörlerinden bağımsız olarak, özellikle erkeklerde KAH riski artışına ve erken KAH gelişimine katkısı olabileceğini göstermektedir. Daha da önemlisi, Rev-erb alfa gen varyasyonlarının metabolik kardiyovasküler risk faktörlerinin yokluğunda KAH gelişiminde rol oynayabileceklerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Epidemiological studies show that circadian rhythms are closely related to cardiovascular health, especially cardiometabolic syndromes. Rev-erbs, one of the most important components of the circadian clock, belongs to a large nuclear receptor superfamily of ligand-regulated transcription factors. It has been reported that the regulation of lipid metabolism by Rev-ERBs occurs partly through the repression of genes involved in cholesterol metabolism. It is also suggested that the peripheral circadian clock may regulate eNOS expression and that nitric oxide (NO) is a physiological ligand for Rev-erb. This study aimed to determine the possible relationships of rs2314339 C>T and rs72836608 C>A gene variations in the Rev-erb alpha gene with metabolic parameters, NO and IL-6 levels in patients with coronary artery disease (CAD) and controls.126 CAD patients and 125 healthy individuals were included in our study. Rev-erb alpha gene variations were detected by real-time-PCR method, and soluble levels of NO and IL-6 in serum were measured by ELISA method. Rs2314339 C>T normal homozygous CC genotype (p=0.04) and rs72836608 C>A rare homozygous AA genotype (p=0.02) and 0.009) are associated with increased CAD risk was found and it was Observed that their effects on CAD risk were different depending on the presence of cardiovascular risk factors. Rs72836608 C>A polymorphism is associated with an increased risk of CAD in hypertensive (p=0.016), normal weight (pT polymorphism is associated with an increased risk of CAD in men (p = 0.008), normal weight (p = 0.002), non-diabetic (p = 0.024) and normolipidemic individuals (p = 0.028). It was also observed that the rs72836608 minor A allele frequency was higher in male patients under 60 years of age (p=0.031). In multivariate regression analysis, rs72836608 A allele (p=0.033), hyperlipidemia (p=0.003), hypertension (pT and rs72836608 C>A polymorphisms may contribute to the increased risk of CAD and the development of early CAD, especially in men, independent of the risk factors of Type 2 diabetes, obesity and hyperlipidemia. More importantly, it indicates that Rev-erb alpha gene variations may play a role in the development of CAD in the absence of metabolic cardiovascular risk factors.