Atatürk kitaplığı bel_yz_k.0700 numarada kayıtlı bir şiir mecmuası: Transkripsiyonlu metin-inceleme (I. bölüm 1a-60a)
A poetry mecmua in atatürk library registered as bel_yz_k.0700: Transliteration-analysis (section 1-60a)
- Tez No: 518278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH SONA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmua, şiir mecmuaları, Atatürk Kitaplığı, classical Turkish literature, journal, poem journal, Atatürk Library
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Son yıllarda yapılan birçok çalışma ile edebiyat tarihi açısından mecmuaların önemi gözler önüne serilmiştir. Şiir mecmualarına ilk örnek XV. yüzyılda Ömer bin Mezîd tarafından verilmiştir. Daha sonra Klasik Türk edebiyatının gelişimiyle birlikte mecmuaların sayısında ve niteliğinde de artış sağlanmıştır. Klasik Türk edebiyatı tarihi içerisinde tezkirelerde hakkında bilgi bulunmayan, divan tertip etmemiş veya var olan eserleri günümüze ulaşma imkânı bulamayan şairlerle ilgili malumatlara mecmualar sayesinde ulaşılır. Bunun haricinde mecmualar kaleme alındıkları devrin edebi anlayışına ışık tutmuş ve tenkidli divan neşirlerinde de araştırmacıların faydalandıkları başlıca kaynaklar olmuşlardır. Bu çalışmada derleyicisinin bilinmediği, tek nüshası Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K.0700 numarada kayıtlı şiir mecmuası (1a-60a İnceleme-Metin) ele alınmıştır. Çalışmada bahsi geçen mecmua transkripsiyon alfabesiyle günümüz alfabesine çevrilmiştir. İnceleme bölümünde mecmuanın edebiyat tarihimizdeki yerine ve önemine dikkat çekilmiştir. Ayrıca mecmuanın muhtevası hakkında bilgiler verilmeye çalışılmış ve manzumeler daha önce yayınlanmış çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilen tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of miscellaneous in the literary history has been revealed by many studies done in recent years. The first example for the poetry journals was given by Omer Bin Mezid in XV century. Later, the number and quality of journals have been developed in parallel with the development of classical Turkish literature. Information about the poets who do not have any detail about the tezkires of biographies in the history of Classical Turkish literature, or cannot organize divan, or whose works cannot be reached the present day can be gathered by journals. In other words, journals have shed light on the literary understanding of the age that they have taken into consideration, and they have become the main sources for researchers in comparative divan publication. In this study, the poem journal which its only copy (1a-60a review-text) registered in the Ataturk Library Bel_Yz._K.0700 and its compiler is unknown has been examined. In the examination part, the mentioned journal has been transferred to the Latin letters by using transcription alphabet. In that part, the place and importance of the journal for the literature have been emphasized, and information about the contents of the journal has been tried to be given and poems have been compared with previous published studies. The obtained data are presented in the tables.