İBB Atatürk Kitaplığı BEL_Yz_K_0336 ve BEL_Yz_K_0700 numarada kayıtlı şiir mecmualarının mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Systematic classification of poem mecmua's BEL_Yz_K_0336 and BEL_Yz_K_0700 in the ibb ataturk library accordi̇ng to (MESTAP)
- Tez No: 569919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, MESTAP, Şiir Mecmuası, Divan Literature, MESTAP, Poetry Journal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mecmua;“toplama, toplanma, bir araya getirme, getirilme”gibi anlamlara gelen ve edebiyat tarihi açısından oldukça önemli olan bir kaynaktır. Şiir mecmuaları ise farklı yahut aynı nazım şekliyle kaleme alınmış şiirlerin bir araya getirildiği eserlerdir. Mürettibinin kişisel zevk ve anlayışına göre şekil alan şiir mecmuaları yeni bilgilerin edinilmesi açısından son derece önemli kaynaklardır. Mecmualarda, bir şairin divanında yer almayan şiirlerine, daha evvel bir örneği görülmeyen farklı nazım şekillerine veya türlerine rastlamak mümkündür. Yine aynı şekilde bugüne kadar kaynaklarda adı geçmeyen, divanı tespit edilemeyen veya bulunamayan şairlerin şiirlerinin tespitinde, divan sahibi şairlerin de divanlarında yer almayan şiirlerinin ortaya konulması noktasında da önemli bir kaynaktır. Şiir mecmuaları tertip edildiği dönemin edebî zevklerinin, dönem içerisinde sıkça kullanılan tür ve şekillerin tespiti noktasında da hazine niteliğinde olan eserlerdir. Mecmualar edebiyatın yanı sıra tıp, dinler tarihi, sosyoloji, tarih gibi çeşitli bilim dallarına da hizmet edebilecek nitelikli eserlerdir. Mecmularda Arap harfli olarak yer alan metinlerin günümüz harflerine aktarılarak bilim dünyasının istifadesine sunulmasının edebiyat tarihimize büyük bir katkı olacağına şüphe yoktur. Bu bağlamda çalışmamız İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Kitaplığı BEL_Yz_K_0336 ve BEL_Yz_K_0700 numaralarda kayıtlı şiir mecmualarının,“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”ne (MESTAP) göre tasnifinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Journal which means collection, gathering, bringing together, aggregation is a quite important source from the point of literature history. But, poetry journals are collected works that were written in the same or different verse forms. Poetry journals which were shaped according to the compositor's personal pleasure and understanding, are highly valuable sources from the point of gaining new knowledge. It is passible to encounter some poems which don't exist in a poet's divan and some various verse forms and shapes which were never composed before. In the same way, poetry journals are very valuable sources in order tob ring out nameless poets, their undetectable divans and poems and also they are valuable from the point of bringing out the poems which don't exist in the poets divans. Poetry journals composed in their period are treasured works from the point of determining the literal period pleasure, the forms and shapes used very often during that period. Besides literature, journals are so qualified works that they could also servet o various science branches like medicine, history of religions, sociology and history. In journals, the texts written via Arabic alphabet are translated into current alphabet thus, it contributes a lot to the history of literature. In this sense our works consist of the poetry journals which is registered in İBB Atatürk Library BEL_Yz_K_0336 and BEL_Yz_K_0700 according to the transcribed text and the Systematic Classification of Mecmua Project (MESTAP).