Erken Cumhuriyet Dönemi Türk mimarlığında modernlik algısı üzerine bir araştırma: Seyfi Arkan'ın Belediyeler Bankası binası
A research on the perception of modernity in Turkish architecture of the Early Republican Era: Seyfi Arkan's Municipalities Bank building
- Tez No: 518287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL SENCER ERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı, Mimar Seyfi Arkan, Belediyeler Bankası Binası, modernlik, tektonik, Turkish architecture of the Early Republican Era, Architect Seyfi Arkan, Municipalities Bank Building, Modernity, Tectonics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Modern Türkiye'nin kuruluşu ile birlikte Erken Cumhuriyet Dönemi mimarlığında Batı'ya koşut olarak gelişen bir modernleşme süreci yaşanmıştır. Bu süreçte mimarlık ortamı, modern mimarlık dili ile tanışırken, Türk mimarları, Türkiye'ye özgü bir modernliğin oluşması için çaba göstermişlerdir. Bu bağlamda, Erken Cumhuriyet Dönemi mimarlarının modernlik olgusuna yaklaşımları ve tasarım sürecindeki yönelimleri bakımından sahip oldukları modernlik algısını tartışmak önem kazanmaktadır. Batılı anlamda mimari modernizmi bir üslup olarak kavramak ve uygulamak yerine mimarlık kültürünün geçmişi ile ilişki kurmaya çalışan ve bütüncül bir tasarım anlayışı çerçevesinde ürünler veren Seyfi Arkan, Erken Cumhuriyet Dönemi mimarlık ortamındaki modernlik algısını anlama ve tartışma çabalarına boyut kazandırmak adına ideal bir figür olarak belirmektedir. Bu tezde, Seyfi Arkan'ın mimari duyarlılığını yansıtmasının yanı sıra, dönemin mimarlık ortamındaki düşünsel yaklaşımların niteliğini göstermesi bakımından da önemli bir örnek olan Ankara'daki Belediyeler Bankası Binası, tektonik nitelikleri; biçim ve anlam sürekliliği bağlamında ele alınmaktadır. Belediyeler Bankası Binası'nın incelenmesi, bir Erken Cumhuriyet Dönemi mimarı olan Seyfi Arkan'ın modernlik bilinci ve mimarlığın etik ve estetik değerlerine yaklaşımı bağlamında“modern olma hâli”nin anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
By the foundation of modern Turkey, in a way parallel to the modern architectural development in the West, a process of modernization has been experienced in Turkish architecture in the Early Republican Era. While architectural atmosphere in this process acquainted with the modern architectural language, Turkish architects have struggled for the formation of a modernity specific to Turkey. In this context, it is essential to discuss the modernity perception of Early Republican Era architects with regard to their tendency in the design process and their attitude towards modernity phenomenon. Seyfi Arkan, who tried to establish a relationship with the history of architectural culture rather than to conceive and practice the architectural modernity as a style in western sense, produced designs in the framework of a holistic design concept. Therefore, he rises as an ideal figure in order to give dimension to the efforts of understanding and debating the perception of modernity in the architectural atmosphere of the Early Republican Era. In this theses, besides reflecting Seyfi Arkan's sense of design, Municipalities Bank Building in Ankara which is a significant example in terms of showing the quality of the intellectual approaches in the architectural atmosphere of the era, is regarded as a powerful design with its tectonic qualities, form and sense continuity. The examination of Municipalities Bank Building enables us to understand“the state of being modern”with regards to modern consciousness and approach to the ethic and aesthetic values of architecture of Seyfi Arkan as a Turkish architect of Early Republican Era.