Kahramanmaraş merkez atıksu arıtma tesisi giriş atıksuyu kaakterizasyonu
Kahramanmaras central wastewater treatment plant introduction wastewater characterization
- Tez No: 518314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER CIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Engineering Sciences, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu miktarı, birim kirletici yük, evsel atıksu karakterizasyonu, Amount of wastewater, unit pollutant load, domestic wastewater characterization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Su, önemli bir taşıyıcı sıvıdır. Sular, insanların doğayı kirletmesi sonucu zararlı maddeleri yüzlerce kilometre uzaklıktaki bölgelere taşır. İnsanların yaşam alanı olan evlerden gelen atık sular kanalizasyon yoluyla bu sularla birleşir. Kirlenen bu suların toplanarak yeniden doğaya verilmesi ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir hâle gelmesi, suyun giderek azalmaya başladığı dünyamızın geleceği için oldukça önem taşır. Bir yerleşim alanında oluşan evsel nitelikli atık suyun miktarı, kültürel alışkanlıklara, yerleşim alanının nüfusuna ve kişi başına düşen su kullanım miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Atıksuyun kirletici konsantrasyonu, kullanılan suyun kirletilmeden önceki konsantrasyonuna ve suyun kullanılış amacına bağlıdır. Gerek iklimsel şartlar, gerekse de insanların yaşam standartları ve kültürleri atıksu karakteristiğini önemli ölçüde etkiler. Kişi başına günlük su tüketim değerlerinin değişmesi ve evsel kanalizasyonlara, endüstriyel atıksuların verilmesi de atıksu karakteristiğini değiştiren önemli parametrelerdir. Suya deşarj edilen atık miktarları atıksuyun bulunduğu toplumların niteliklerine göre farklılıklar göstermektedir. Ayrıca atıksu karakteristikleri yalnızca şehirden şehre ya da yerleşim yerleri için mevsimden mevsime hatta saatten saate bile değişebilir. Atıksular bünyelerinde çok yüksek oranlarda karbon, azot, fosfor gibi organik besinler ve mikroorganizmaları bulundururlar. Bu organikler hızlı bir şekilde çürümeye müsait olup, kanallarda akarken bile biyolojik bozunmaları devam eder. Böylece zaman içinde atıksuyun bazı özelliklerini de değiştirirler. Atıksu kirletici karakterizasyonu, kirleticilerin toplu olarak değerlendirilebildikleri anlamlı ve önemli parametreler bazında yapılmaktadır. Evsel atıksularda bu parametrelerin oluşturulmasında öncelikli olarak dikkate alınması gereken bileşenler askıda, koloidal, çözünmüş halde organik ve inorganik maddeler, toplam organik karbon, KOİ, BOİ5, AKM, TKN, TP, PO4-P, NH4-N ve diğer organik maddelerdir. Bu çalışmada Kahramanmaraş Merkez Atıksu Arıtma Tesisi'ne gelen evsel atıksuyun karakteristiği uzun bir izleme çalışmasıyla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Water is an important carrier fluid. The wastewater, which is from the houses and living spaces of people, merges with these waters through sewage. Wastewater from households, where people live, merges with these waters through sewage. It is very important for the future of our world that the polluted waters are gathered and re-established and usable for various purposes, the water is gradually decreasing. The amount of domestic wastewater generated in a settlement area varies depending on the population of the settlement area and the amount of water used per capita. The pollutant concentration of the wastewater depends on the concentration of the used water before it is polluted and on the purpose of the use of the water. Both the climatic conditions and the living standards and cultures of people have a significant effect on the wastewater character. The change of daily water consumption per person and the introduction of domestic wastewater and industrial wastewater are important parameters that change the wastewater character. Although the amount of waste discharged into the water varies according to the characteristics of the communities, this difference is not very high. Also, the characteristics of wastewater can vary not only from city to city but also from season to season or from hour to hour for each settlement. At very high rates in wastewater bodies, organic nutrients such as carbon, nitrogen, phosphorus and microorganisms are present. These organisms are able to decay rapidly, and even when flowing in channels, biological degradation continues. So over time they change some of the properties of the wastewater. Wastewater characterization is based on significant and important parameters that pollutants can be collectively evaluated. The components that should be considered primarily in the establishment of these parameters in domestic wastewaters are organic and inorganic substances in suspended, colloidal, dissolved, total organic carbon, COD, BOD5, SS, TKN, TP, PO4-P, NH4-N and other organic substances. In this study, the characteristic of domestic wastewater coming from Kahramanmaras Central Wastewater Treatment Plant has been demonstrated with a long monitoring study.