Kahramanmaraş bölgesindeki akarsu ve kaynak sularındaki kurşun, kadmiyum ve bakırın birlikte çöktürme/önzenginleştirme ve alev atomik absorpsiyon spektrometresiyle tayini
Flame atomic absorption spectrometric determination of lead, cadmium and copper after coprecipitation/preconcentration of samples from river and spring water in kahramanmaras region
  1. Tez No: 182099
  2. Yazar: FATİH KAMALAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ön zenginleştirme, atomik absorpsiyon, su örnekleri, kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), Preconcentration, atomic absorption, water samples, lead (Pb), cadmium (Cd), copper (Cu)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Kahramanmaraş ilinindeğişik bölgelerinden alınan su örneklerinde (içme suyu, sulama suyu, atıksu , akarsuve kaynak suyu) ön zenginleştirme yöntemi kullanılarak eser element (Pb, Cu ve Cd)analizleri yapıldı. Numunelerde bakır (Cu) ve kadmiyum (Cd) konsantrasyonlarınınölçülebilir seviyenin altında olduğu, buna rağmen kurşun (Pb) konsantrasyonununbu elementlere oranla daha fazla olduğu alev atomik absorpsiyon spektrometresi(AAS) cihazıyla ölçüldü.Şehir merkezinden alınan su numunelerinde, şehrin dışından alınan sunumunelerine göre Pb miktarının oldukça fazla olduğu tespit edildi. Hasancıklı köyü(şehir dışı) civarından alınan su örneklerinde Pb' un ortalama değeri: 0,016 ± 0,005mg/L, Otogar - KSÜ Avşar Yerleşkesi (şehir merkezi) arasından alınan suörneklerinde Pb'un ortalama değeri: 0,102 ± 0,07 mg/L olarak bulundu. Buçalışmanın diğer önemli sonucu ise eser madde analizinde kullanılan önzenginleştirme yöntemlerinin eser madde analizine sağladığı avantajlardır. Önzenginleştirme uygulanmadan AAS cihazının ölçme hassasiyeti gösteremediği eserelementler, yöntem uygulandıktan sonra cihaz tarafından ölçülebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which has been presented as a master thesis ; water samples(drinking water, irrigation water, waste water, river and spring water) were firstcollected than prepared by preconcentration method and analyzed for trace elements(Pb, Cu and Cd). Samples were analyzed by flame AAS instrument, Cu and Cdconcentrations were under detectable levels, however Pb concentration was abovedetection levelIn the samples taken from city center , Pb concentration level was higher thanthat of taken outside of the city. Samples taken near the Hasancıklı village (outside ofthe city), the averoge value of Pb: 0,016 ± 0,005 mg/L, and taken between intercitybus stop - KSÜ Avşar Campus (city center), the averoge value of Pb: 0,102 ± 0,07mg/L have been found. Another important result of this study is thatpreconcentration method proved useful during trace element analysis. The flameAAS method is not sensitive enough to measure certain trace elements without the useof preconcentration technique.