Kahramanmaraş bölgesindeki akarsu ve kaynak sularındaki demir, nikel, kobalt ve kromun birlikte çöktürme/önzenginleştirme ve alev atomik absorpsiyon spektrometresiyle tayini
Flame atomic absorption spectrometric determination of iron, nickel, cobalt and chromium after coprecipitation/preconcentration of samples from river and spring water in Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 213561
  2. Yazar: TUBA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Önzenginleştirme, Atomik Absorbsiyon, su örnekleri, demir (Fe), nikel (Ni), kobalt (Co) ve krom (Cr), Preconcentration, Atomic Absorption, water samples, iron(Fe), nickel(Ni), cobalt(Co) and chromium(Cr)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Kahramanmaraş ilinin değişik bölgelerinden alınan su örneklerinde (içme suyu, sulama suyu, atıksu, akarsu ve kaynak suyu) ön zenginleştirme yöntemi kullanılarak eser element (Fe, Ni, Co ve Cr) analizleri yapıldı. Numunelerde Kobalt (Co) ve Krom (Cr) konsantrasyonlarının ölçülebilir seviyenin altında olduğu, buna rağmen Demir (Fe) ve Nikel (Ni) konsantrasyonlarının bu elementlere oranla daha fazla olduğu Alev Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (AAS) cihazıyla ölçüldü. Şehir merkezinden alınan su numunelerinde, şehrin dışında alınan su numunelerine göre Fe ve Ni miktarının oldukça fazla olduğu tespit edildi. Hasancıklı köyü (şehir dışı) civarından alınan su örneklerinde Fe'in ortalama değeri: 0.0684±0.0044 mg/L ve Ni'in ortalama değeri: 0.0082±0.0044 mg/L, Otogar ? KSÜ Avşar Yerleşkesi (şehir merkezi) arasından alınan su örneklerinde Fe'in ortalama değeri: 0.0882±0.0018 mg/L ve Ni'in ortalama değeri: 0.0062±0.0016 mg/L olarak bulundu. Bu çalışmanın diğer önemli sonucu ise eser madde analizinde kullanılan önzenginleştirme yöntemlerinin eser madde analizine sağladığı avantajlardır. Önzenginleştirme uygulanmadan AAS cihazının ölçme hassasiyeti gösteremediği eser elementler, yöntem uygulandıktan sonra cihaz tarafından ölçülebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which has been presented as a master thesis; water samples (drinking water, irrigation water, waste water, river and spring water) were first collected than prepared by preconcentration method and analyzed for trace elements (Fe, Ni, Co and Cr). Samples were analyzed by flame AAS instrument, Co and Cr concentrations were under detectable levels, however Fe and Ni concentrations were above detection level. In the samples taken from city center, Fe and Ni concentrations levels were higher than those of taken outside of the city. Samples taken near the Hasancıklı village (outside of the city), the average value of Fe: 0,0684 ± 0,0044 mg/L and the average value of Ni: 0.0082±0.0044 mg/L, and taken between intercity bus stop ? KSÜ Avşar Campus (city center), the average value of Fe: 0,0882 ± 0,0018 mg/L and the average value of Ni: 0.0062±0.0016 mg/L have been found. Another important result of this study is that preconcentration method proved useful during trace element analysis. The flame AAS method is not sensitive enough to measure certain trace elements without the use of preconcentration technique.