Telekomünikasyon sektöründe iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi
Occupational health and safety risk assessment at the telecommunication sector
- Tez No: 518331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Kinney metodu, iş kazası, risk değerlendirmesi, Occupational health and safety, Kinney method, work accident, risk assessment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının amacı, çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumak, daha sağlıklı bir ortamda iş görmelerini sağlamaktır. İnsan kaynağına verilen önemin belki de en önemli göstergesi, İş Sağlığı ve Güvenliğine verilen önemdir. İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramından farklı olarak, tehlikelerin önlenmesinin yanında risklerin öngörülmesi, değerlendirilmesi ve bu riskleri tamamen ortadan kaldırabilmek ya da zararlarını en aza indirebilmek için yapılacak çalışmaları da içermektedir. Evrensel anlamda İş Sağlığı ve Güvenliği; henüz bir tehlike oluşmamış, işletmede bir arıza oluşmamışken bile işletmede oluşabilecek tehlikelerin ve risklerin öngörülerek bunların kabul edilebilir olup olmadığına karar verme çalışmalarını da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar, iş sağlığı ve güvenliğinin kaynakları ve risk değerlendirmesi ele alınmıştır. Yapılan çalışma kapsamında ayrıca telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir telekomünikasyon şirketinde risk değerlendirme analizi yapılmıştır. Risk değerlendirmesi yapılarak, çalışanları iş kazalarına ve meslek hastalarına karşı korumak üzere daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması hedeflenmiştir. Öncelikle iş yerindeki tehlikeler belirlenmiş ve bu tehlikelerle ilgili olan riskler Kinney metodu ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş yerinde 25 farklı risk tespit edilmiştir. Daha sonra tespit edilen tüm riskler için o risklerden kaynaklanan tehlikeleri azaltmak veya kontrol etmek üzere uygun tedbirler belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the Occupational Health and Safety studies is to protect employees from work accidents and occupational diseases and to work in a healthier environment. Perhaps the most important indicator of human resource is the importance given to Occupational Health and Safety. The concept of Occupational Health and Safety differs from the concept of the safety and the healt of employeesin that it includes the prevention, assessment and risk reduction of hazards as well as the work to be done to reduce these risks altogether. Universal Health and Safety: requires efforts to identify the risks and to determine whether these risks exist or might arise in the business and whether they are predictable and acceptable even when no danger has occurred and even if there is no failure in the operation. In this study, basic concepts related to occupational health and safety, sources of occupational health and safety and risk assessment are discussed. Within the scope of the study, a risk assessment analysis was also carried out in a telecommunication company operating in the telecommunication sector. Risk assessment has been aimed at creating a healthier and safer working environment to protect employees against occupational accidents and occupational diseases. First, the hazards in the workplace are identified and the risks associated with these hazards are assessed by the Kinney method. As a result, 25 different risks have been identified in the workplace related to occupational health and safety. Then, for all the risks identified, appropriate measures to reduce or control the risks arising from those risks were determined and solution proposals were presented.