Kur'ân ve bilimsel verilere göre insanın yaratılışı
The Quran and the creation of the human being according to scientific data
- Tez No: 518332
- Danışmanlar: PROF. MEHMET OKUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, İnsan, Yaratılış Aşamaları, Embriyoloji, The Holy Quran, Man, Creation Stages, Embryology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kur'ân-ı Kerîm kendisini, evreni ve insanı okunması ve araştırılması gereken üç kitap olarak görmektedir. Bu bağlamda vahyin içerisinde insanın Yaratıcısı'yla, insanın insanla, insanın eşyayla ve insanın evrenle münasebetlerini ele alan pek çok ayet mevcuttur. Bu ayetlerin ortak noktası yaratılış amacına uygun insan inşa etmektir. Kur'ân-ı Kerîm'de insan hayatının nasıl başladığı, hangi süreçlerden geçtiği ve bu sürecin aşamaları hakkında pek çok ayet mevcuttur. Ona göre insan, uzun süreçler sonucunda varlık sahnesine çıkmıştır. Çalışmada bu süreçler elementer ve embriyolojik olmak üzere iki aşamada ele alınmıştır. Elementer süreç, insanın varlık kazanmadan önceki toprak ve türevleriyle olan ilişkileridir ve bu süreç yedi aşamada ele alınmıştır. Embriyolojik süreç ise, insanın anne rahminde geçirdiği aşamadır. Kur'ân-ı Kerîm'de bu süreçle ilgili detay denebilecek bilgiler mevcuttur. Bu süreçte, üreme hücrelerinin oluşumundan döllenmesine, döllenen hücrenin anne rahmine tutunup gelişimine ve bu gelişimde geçirdiği evrelerle ilgili tüm bilgiler yedi aşamada ele alınmıştır. Çalışmanın asıl konusunu oluşturan bu süreçte her bir aşama embriyoloji biliminin verileriyle karşılaştırılarak aktarılmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'de insanın yaratılışıyla ilgili her bir ayet farklı bir hakikate işaret etmektedir. Bu hakikatlerin araştırılması ve ortaya çıkarılması da insanlığa bırakılmıştır. İlgili ayetler dikkatli ve detaylıca incelendiğinde günümüzdeki bilimsel verilerle uyumlu olduğu ve bilimsel araştırmalara yön vereceği görülecektir.
Özet (Çeviri)
The Noble Quran views itself, the universe and humankind as three books that must be read and researched. In regards to this there are many verses of the Quran that adress the relations between mankind and his Creator, two people, man and material, and man and the universe. The common trend between these verses are to build a person that fits their purpose of creation. There are many verses in the Quran about how humanlife began, the phases that man passes through and the stages within these phases. In relation to this, as a result of long phases, mankind has taken its place on the stage of existence. In this study, these phases will be addressed in two stages: elementary and embryological. The elementary stage, is the relationship of soil and its derivatives that humans were before there existence and this phases is addressed in seven stages. The embryological phase however, is the time that man spends in the mothers womb. There is information, that we can call detail in the Quran regarding this phase. During this phase, from the production of the reproductive cells to its fertilization, to the progress of the fertilized cell holding onto the mothers womb and during this progress all the information regarding the phases that it passes through are addressed in seven stages. This phase, which makes up the studies primary topic, is relayed by comparing each stage with embyological data. Every single verse, regarding the creation of man in the Quran indicates a different truth. And it has left it to mankind to reseace and put forward these truth. When the concerned verses are carefully and with detail examined, it can be seen that they are in line with the scientific data of today and that it can steer scientific research.