Psikososyal açıdan Hz. Peygamber'in tebliğ metodu
Prophet Mohammed's notification method in terms of psychosociology
- Tez No: 518345
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, tebliğ, iletişim kaynağı, tebliğ metodu, Prophet Mohammed, notification, communication source, notification method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmadaki amaç; bir iletişim kaynağı olarak Peygamber aracılığıyla İslâm tebliğ sürecinde meydana gelen farklı tebliğ metodlarını, Psikososyal bağlamında gün yüzüne çıkarmaktır. Başka bir tabirle Hz. Peygamber'in tebliğ faaliyetlerinde sergilediği ilâhî mesaj ile alıcı arasında oluşan iletişimsel alışveriş sürecindeki Psikososyal etkileşimi genel olarak ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu süreçte meydana gelen tebliğ metodlarını tespit etmek ve günümüzde mübelliğ konumunda olan bireylere katkı sağlamaktır. Araştırma dâhilinde İslâm dininin, farklı etnik gruplara sahip kozmopolitik bir topluma indiği tespit edilmiştir. Çünkü Hz. Peygamber'in tebliği, doğuşundan gelişim dönemine kadar incelendiğinde, birey'in veya toplum'un psikolojik ve sosyolojik durumuna göre farklılık arz ettiği görülmektedir. Bundan dolayı Hz. Peygamber'in tebliğ metodu, muhatabın psikososyal ve sosyo-kültürel konumuna göre şekillenmektedir. Bunun bir sonucu olarak kişilerin sosyal ve kültürel özellikleri, tebliğin sunum metoduna yön vermiştir. Ayrıca araştırma, Hz. Peygamber'in tebliğ metodları doğrultusunda muhatabın gözünde iyi bir hatip ve mübelliğ konumunda olduğunu, böylece gündemini kaybetmeden güncelliğini koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Tarihsel süreçte de bu etki devam etmiştir. Günümüzde bile bir iletişim kaynağı olarak Hz. Peygamber'in popülerliğini yitirmemesi ve gün geçtikçe daha fazla rağbet görmesi, tebliğ metodlarının orjinalliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose at this work is bringing to light the different notification methods in psychosocial context that emerged as a communication source via Prophet Mohammed during the period of notification of Islam. In other words, our aim is to find out in general the psychosocial interaction in the process of communicational exchange that emerged between the receiver and the divine message notification services of Prophet Mohammed. Besides that, we're seeking to fixate the notification methods which arose in that period and to contribute the annunciators of modern time. Within our research, it's determined that the religion Islam spread to a cosmopolitan society which contains of different ethnical groups. Because, when it's analyzed, Prophet Mohammed's notification varies across the psychological and sociological circumstances of society and people. Consequently, Prophet Mohammed's notification method supports the respondent according to his/her psychosocial and socio-cultural circumstance. Hence, social and cultural characteristics of people directed the presentation procedure of notification. Also, our research uncovered that according to his notification methods, Prophet Mohammed is a characteristic preacher and annunciator for respondent and so keeps his actuality. This effect has proceeded so far. It shows the originality of notification methods that even today they don't lose their popularity as a communication source and meet with approval day by day.