Üniversite öğrencilerinin evlat sorumluluğu beklentisinin yordayıcılarının incelenmesi
The examination of predictors of filial responsibility expectation of university student
  1. Tez No: 518346
  2. Yazar: EMİNE ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlat Sorumluluğu Beklentisi, Üniversite öğrencileri, Filial Responsibility Expectation, University Students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin evlat sorumluluğu beklentisi çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve onların ebeveyninden oluşmaktadır. Araştırmaya 219 öğrenci, 235 anne ve 274 baba katılmış olup toplamda 728 kişi katılmıştır. Katılımcılara Evlat Sorumluluğu Beklentisi Ölçeği ve Anne Baba Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler üzerinde bağımsız gruplar t- testi, varyans analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre üniversite öğrencilerinin evlat sorumluluğu beklentisinin annenin yaşına göre anlamlı olarak farklılaşırken yaş, kardeş sayısı, babanın yaşı, gelir düzeyi, evde birlikte yaşanılan kişiler, doğum sırası, ebeveyn eğitim düzeyi değişkenlerine göre öğrencilerin evlat sorumluluğu beklentisinin anlamlı olarak farklılaşmadığı bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin evlat sorumluluğu beklentisinin anne baba tutumu (demokratik, otoriter, koruyucu-istekçi) ve annenin evlat sorumluluğu beklentisi değişkenleri tarafından anlamlı olarak yordandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, filial responsibility expectation of university students were examined in terms of various variables. The sample group of study consisted of Kafkas University students and their parents. 219 students, 235 mother and 274 father participated in this study so 728 person participated in total. Filial Responsibility Expectation Scale and Mother-Father Attitude Scale was applied. Independent Group t test, Variance Analyse and Regression Analyse was used on data of study. According to results, filial responsibiliy expectation levels of university students differed significantly according to variables of mother's age. Opposite of this, filial responsibiliy expectation levels of university students didn't differ significantly according to variables of gender, age, number of sibling, father's age, income, person who was stayed with, birth order, education level of parent. It was found that filial responsibility expectation of university students was predicted significiantly by variables of parental attitude (democratic, authorative and protecting-demanding) and filial responsibility expectation of mother.