Demokrasi ve demokratikleşme kavramları bağlamında yerel yönetim: Cumhuriyet dönemi Malatya Belediyesi örneği
Local government in the context of the concepts of democracy and democratization: the example of the Municipality of Malatya in the republic period
  1. Tez No: 518395
  2. Yazar: FATMA BETÜL AKSOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM DURHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokratikleşme, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Democracy, Democratization, Public Administration, Local Governments
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalında Doktora Tezi olarak yapılan bu çalışmada,“Demokrasi ve Demokratikleşme Kavramları Bağlamında Yerel Yönetim: Cumhuriyet Dönemi Malatya Belediyesi Örneği”ayrıntılı şekilde Hukuk ve Kamu Yönetimi açısından irdelenmiştir. Bu tez çalışması, hukuk bilimi, kamu yönetimi, demokrasi, Türkiye'nin siyasi tarihi, siyaset bilimi ve yerel yönetim konularının bir arada işlendiği bir çalışmadır. Sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin katkısıyla büyüyüp gelişen Malatya Belediyesi, zamanın getirdiği gelişmelere yetişmek için yapılan çalışmalara ağırlık vermiş Kent Konseyleri ve Gündem 21 yardımıyla halkın yönetimde yer almasına olanak sağlamıştır. Malatya Belediyesi'nin bu çalışma için tercih edilmesi yararlı olmuş, yaşadığı sosyokültürel değişim ve gelişimlerin günümüzdeki olaylara birebir yansımış olması da ek olarak çalışmamıza yarar sağlamıştır. Ülkemizde ve dünyada artık demokrasi anlamında yaşanan gelişmeler sonucunda halkın yönetime katılımının dolaylı değil de doğrudan olması şeklindeki anlayış ağırlık kazanmaktadır. Bu bağlamda günümüzde artık yerel idarelerin halk için var oldukları gerçeğinden hareketle, sunacakları hizmetleri yerel halkın düşünceleri ve isteklerini de dikkate alarak sunmaları giderek önem kazanmıştır. Bu çalışmanın bulguları her ne kadar kent konseylerinin halkın taleplerini dikkate alan ve doğrudan demokrasi kapsamında ifade edilen uygulamaların gelişmesine, katılımcılığın sağlanmasına ve dolayısıyla yerel demokrasinin gelişmesine önemli katkılar sağladığı sonucuna ulaşmış olsa da, henüz, gerçekleştirdikleri faaliyetler ve çalışma grupları anlamında yeterli olmadıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study which was conducted as a PhD thesis at the İnönü University Institute of Social Sciences Public Administration Department, Democratization of Local Governments in Turkey: The Example of the Municipality of Malatya in the Republic Era has been examined in detail in terms of Law and Public Administration. This thesis study is a study that analyzed law, science, public administration, democracy, Turkey's political history, political science and local governments as a combination. The Malatya Municipality, which has grown up with the contributions of non-governmental organizations and associations, has emphasized the efforts made to keep up with the timely developments and made it possible for the people to take part in the administration with the help of City Councils and Agenda 21. Malatya Municipality's preference for this study was useful, and the fact that the sociocultural changes and developments that they experienced were reflected in the current events, additionally contributed to this study. As a result of the developments in the meaning of democracy in our country and in the world, the understanding of the direct participation of the people in the governance gained importance. In this context, taking the the fact that local administrations exist for people into consideration, it has become increasingly important recently that they present their services by taking the local people's thoughts and wishes into consideration. Although the findings of this work have reached the conclusion that the city councils have taken into account the demands of people and that they directly contribute to the development, participation and development of local democracy, they have been understood to be inadequate in terms of the activities and working groups they have.