Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne olası üyeliğinin dış ticaret açısından değerlendirilmesi
External evaluation in terms of Turkey's possible membership in the Shanghai Cooperation Organization trade
  1. Tez No: 518440
  2. Yazar: MÜCAHİT UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU YAVUZ TİFTİKÇİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Ekonomik Bütünleşme, Avrupa Birliği, Şanghay İşbirliği Örgütü, Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Son yüzyılda ekonomide meydana gelen serbestleşme olgusu, dünya üzerindeki ülkeleri birbirleriyle bütünleşik çalışmaya sevk etmiştir. Ekonomik bütünleşmenin sağlanması amacıyla bir araya gelen bu ülkeler birbirleriyle olan ticari ilişkilerini daha esnek bir şekilde yerine getirmeye ve ekonomilerini bu şekilde güçlü tutmaya çalışmaktadırlar. Ülkeler, bu amaçlarını ekonomik birlikler oluşturarak gerçekleştirmektedirler. Türkiye ekonomik entegrasyonlar çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) 'ne üye olmak için uzun yıllar beklemektedir. Özellikle 2016 yılından sonra AB ile gerilen ilişkiler Türkiye ekonomisini ve bununla beraber dış ticaretini de önemli ölçüde etkilemiştir. Bu bağlamda Türkiye kendisine yeni dış ticaret ortakları arayarak dış ticarette AB'ye bağımlılığın önüne geçmek istemektedir. Yeni iş ortakları yeni pazar olanakları oluşturarak hem ekonomik hem de siyasi bir denge unsuru gibi değerlendirilebilecektir. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Türkiye'nin bu hedefini gerçekleştirmede en önemli iş ortaklarından biri olma potansiyeline sahiptir. Türkiye jeopolitik konumu itibariyle Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir köprü görevi görmektedir. Bu konumun doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. ŞİÖ üyelerinin ekonomik potansiyelleri, nüfus, arazi yüzölçümü ve ellerinde bulundurdukları petrol-doğalgaz rezervleri Türkiye için önemli bir fırsat oluşturmaktadır. ŞİÖ coğrafyası kaynak ve pazar açısından Türkiye'nin dış ticaretine olumlu katkılar sunacaktır. Ancak AB ile olan ticari ilişkiler değerlendirildiğinde Doğu'ya yüzüne dönen ve böylelikle Batı'dan yüzünü çeviren bir Türkiye imajı olumsuz etkiler bırakacak ve ilişkilerimiz gerileyecektir. ŞİÖ'nün potansiyeli ne kadar yüksek olursa olsun AB'siz bir alternatif, Türkiye'nin jeopolitik konumundan doğan avantajlarını doğru bir şekilde kullanamaması sonucunu doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last century , liberalization phenomenon in economy dispatched the countries around the world to work integrated together. These countries came together to maintain the economic liberalisation are working hard to continue their commercial relations to keep more flexible and to keep their commerce hard in this way. They carry out this goal by founding commercial unities. Turkey is waiting for many years to become a member of the European Union (EU) within the framework of economic integrations. Especially after 2016 , the relations with EU affected Turkey's economy and however foreign trade significantly. In this context Turkey, by searching foreign commerce trade partners and so seeks to avoid EU dependency. New business disciplines will bring new market opportunities and can be evaluated both economically and politically as an equilibrium. Shangai Cooperation Organisation (SCO) has the potential to become one of the most important partners in realizing this Turkey's objective. Turkey, geopolitically serves as a bridge linking Asia and Europe. This position needs to be properly assessed. Economic potential of the SCO members, population and land area, and oil and gas reserves they hold in their hands is an important opportunity for Turkey. SCO geography and resources will provide positive contributions to Turkey's foreign trade in terms of the market. However, when evaluating trade relations with the EU , rotating face East and thus adversely affect the image of a Turkey that turns its face from the West will fall and decrese relations. No matter how high the potential of the SCO, born from an alternative to Turkey's geopolitical position without the benefits of the EU will result in the inability to properly use. Key Words : International Trade, Economic Entegration, European Union, Shangai Cooperation Organisation, Geopolitical Position of Turkey.