21.yüzyılda ABD'nin Güney Asya politikası: Güvenlik, enerji, ekonomi
South Asia policy of the US in the 21st century: Security, energy, economy
- Tez No: 579078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Güney Asya, Hindistan, Pakistan, Çin, USA, South Asia, India, Pakistan, China
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İki Kutuplu Sistem sonrasında tek süper güç olarak ortaya çıkan ABD, Asya'da yükselmeye başlayan Çin karşısında Güney Asya'daki ülkelere ilgi duymaya başlamıştır. Çin'in ABD'ye rakip olabilecek güce sahip olması küresel güç siyasetinde dengeleri değiştirmesi kuvvetle muhtemeldir. Bölge bulunduğu stratejik konum itibariyle çeşitli işbirlikleri aracılığıyla büyük güçler tarafından kontrol altında tutulmak istenmiştir. Bölgenin sahip olduğu etnik çeşitlilik çatışmaların yaşanmasına neden olmuş ve bölge giderek istikrarsız bir hal almıştır. Bu aşamada ABD, bölgenin iki büyük devleti olan Hindistan ve Pakistan'ın gelişmelerini desteklemiş, bölgenin geleceğini göz önünde bulundurarak olası bir savaş durumunu engellemeye çalışmış aynı zamanda Çin'i dengeleme siyaseti yürütmüştür. 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında ABD daha çok güvenlik odaklı politikalar yürütmüş, 21.yüzyılda terörle mücadele küresel ve bölgesel politika da bir araç olarak kullanılmıştır. Çin'in Güney Asya'daki ekonomik girişimleri ile bölgede dengelerin değişebilme ihtimali ABD'nin endişelenmesine neden olmuştur. ABD, Çin'i dengelemeye çalışırken bir yandan da İran ve Afganistan meseleleri ile ilgilenmiştir. Hindistan ve Pakistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olmaları ve Türkiye'nin bu iki ülke ile ilişkileri ABD'nin bölge politikalarında göz önünde bulundurması gereken daha fazla faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The US which has emerged as the sole super power after the collapse of Bipolar World System started to pay more interest towards the Southern Asian countries against China that is a rising power in Asia. China has the power to be a rival to the US, which is highly likely to change the balances in the global power politics. Because of its strategic position the region has been tried to be controlled by the super powers by means of several cooperations. Ethnic diversity of the region caused conflicts which led destabilization. In this phase of destabilization the US supported the development of the two biggest countries namely India and Pakistan and tried to prevent a potential war considering the future of the region while trying to balance China. After the 9/11 attacks the USA carried out security-driven policies aiming to combat terrorism, in the 21st century has been used as a means to combat terrorism in global and regional policy. China's economic enterprises in Southern Asia caused the US worry about probable change of power balances in the region. While trying to balance China the USA has dealt with the problem of Iran and Afganistan. Owing to the memberships of Pakistan and India to the Shangai Cooperation Organization and Turkey's relations with both countries put that there are much more factors to be consider for the US in order to influence in the regional politics.